ODBILI HEMIOTERAPIJU ZA SINA: Dječak (9) preminuo, a sud podigao optužnicu protiv roditelja! - Volim Podgoricu

ODBILI HEMIOTERAPIJU ZA SINA: Dječak (9) preminuo, a sud podigao optužnicu protiv roditelja!

Tužilaštvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv majke (38) i oca (41) zbog sumnje da su odbijanjem liječenja devetogodišnjeg sina počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, zbog čega je dijete umrlo.
Tužilaštvo je utvrdilo da su roditelji devetogodišnjaka, nakon što su ljekari riječkoj bolnici dijagnostikovali da je dijete najvjerojatnije oboljelo od limfatične neoplazme ne-Hodgkinova limfoma, uprkos pokušajima ljekara da ih upoznaju s prirodom bolesti i štetnim posljedicama odbijanja liječenja od početka avgusta 2015., odbili dalje terapije i liječenje djeteta. Na lični zahtjev oni su sina izveli iz bolnice.

Bolest je zbog toga je uznapredovala i proširila se po svim vitalnim organima zbog čega je dječak preminuo 5. septembra 2015. Dječakovi roditelji koji su rastavljeni u Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a rečeno je da njihov sin boluje od ne-Hodgkinovog limfoma. Roditelji su odbili da ostave dijete na bolničkom liječenju kao i mogućnost hemoterapije. Dječakov otac rekao je da umesto hemioterapije, žele da se dijete liječi alternativnim metodama jer hemIoterapija, kako je tvrdio, ne liječi, nego ubija.

Otac je naveo da je dete želeo da leči biljnim kapima i tinkturama te antibiotskim kapima na bazi biljaka uz detoksikaciju tijela prirodnim sokovima. Na Opštinskome sudu u Rijeci 13. avgusta pokrenut je postupak za oduzimanje prava roditeljima da žive s djetetom i odgajaju ga, uz predlog da ga se hitno privremeno smjesti u Dečji dom u Lovranu, a ujedno je protiv njih podnesena kaznena prijava.

Sutradan je Opšinskom sudu u Rijeci poslan je predlog za lišavanje prava na roditeljsko staranje. Roditeljima je naloženo da u roku od 15 dana dostave dokaze da su djetetu omogućili dalje bolničko liječenje s obzirom na to da su podnijeli dokaz su za 1. septembar zakazali pregled u Klinici za tumore u Avianu, u Italiji.

Međutim ljekar iz Aviana obavestio je Dječiju bolnicu u Rijeci da je otac doveo dijete na pregled i ponovno odbio mogućnost bolničkog lečenja i odveo ga u Hrvatsku. Centar za socijalnu zaštitu zatražio je da se  dijete odmah oduzme roditeljima.

Službenici Centra nisu na adresi stanovanja zatekli nikoga, jer su roditelji s bolesnim djetetom, kako je kasnije utvrđeno, otišli u vikendicu kod prijatelja u Gorski kotar.

Dječaku se 5. sreptembra zdravstveno stanje pogoršalo pa su roditelji zvali Hitnu pomoć, koja ga je odvezla u riječku Dječiju bolnicu, gde je ubrzo nakon dolaska umro.

(kurir.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com