Van zatvora robija 79 osuđenika - Volim Podgoricu

Van zatvora robija 79 osuđenika

U Cr­noj Go­ri su 134 oso­be iz­vr­ši­le ka­znu ra­da u jav­nom in­te­re­su, a tre­nut­no je na iz­vr­še­nju 79 osu­đe­nih, sa­op­šte­no je iz Mi­ni­star­stva prav­de, ko­je je sa Cen­trom za me­đu­na­rod­nu prav­nu sa­rad­nju iz Ho­lan­di­je i ho­land­skim Hel­sin­škim ko­mi­te­tom or­ga­ni­zo­valo rad­ni sa­sta­nak na te­mu „Ka­zna ra­da u jav­nom in­te­re­su“.
Ge­ne­ral­na di­rek­tor­ka Di­rek­to­ra­ta za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja u Mi­ni­star­stvu prav­de Sla­vi­ca Ra­bre­no­vić ka­za­la je da je si­stem za iz­vr­še­nje al­ter­na­tiv­nih sank­ci­ja us­po­sta­vljen kroz po­dr­šku evrop­skih part­ne­ra i da Mi­ni­star­stvo prav­de i da­lje ra­di na nji­ho­vom ja­ča­nju.
–Ima­mo 134 iz­vr­še­ne ka­zne, a sa­da se na iz­vr­še­nju na­la­zi 79 osu­đe­nih li­ca – re­kla je Ra­bre­no­vi­će­va.
Ona je do­da­la da se in­ten­ziv­no ra­di na si­ste­mu us­po­sta­vlja­nja al­ter­na­tiv­nih sank­ci­ja i da će u na­red­nom pe­ri­o­du oba­vi­ti još 23 raz­go­vo­ra sa osu­đe­nim li­ci­ma.
–Mi­ni­star­stvo prav­de pred­u­zi­ma mje­re na us­po­sta­vlja­nju ka­zne­ne po­li­ti­ke ko­ja pru­ža broj­ne al­te­r­na­ti­ve za­tvor­skim ka­zna­ma, na­ro­či­to za ne­na­sil­ne oso­be – na­ve­la je Ra­bre­no­vi­će­va.
Na­čel­nik Di­rek­ci­je za uslov­nu slo­bo­du Đor­đe Iva­no­vić re­kao je da su do sa­da oko 22 pred­me­ta vra­će­na osnov­nim su­do­vi­ma zbog to­ga što osu­đe­ne oso­be ni­je­su pri­sta­le da iz­vr­še ka­znu u jav­nom in­te­re­su ili su bi­le ne­do­stup­ne.
–Ima­mo i slu­ča­je­va da osu­đe­na li­ca pri­hva­te iz­vr­še­nje ka­zne u jav­nom in­te­re­su, ali je ne spro­vo­de ona­ko ka­ko to za­kon na­la­že, pa su ti pred­me­ti pro­ce­­sui­ra­ni ka­ko bi ta ka­zna bi­la za­mi­je­nje­na za iz­vr­še­nje ka­zne u za­tvo­ru – ka­zao je Iva­no­vić.
On je do­dao da je sa 13 op­šti­na pot­pi­san spo­ra­zum o iz­vr­še­nju ka­zne ra­da u jav­nom in­te­re­su.
–Spo­ra­zum ni­je pot­pi­san sa op­šti­na­ma iz ko­jih ne­ma­mo osu­đe­nih li­ca ko­ja bi mo­gla od­slu­ži­ti ka­znu na taj na­čin. U pi­ta­nju su op­šti­ne An­dri­je­vi­ca, Plav i Ti­vat – po­­ja­snio je Iva­no­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, u to­ku je pro­ce­du­ra za na­bav­ku na­ru­kvi­ca za iz­vr­še­nje ka­zne u pro­sto­ri­ja­ma sta­no­va­nja.
–Na­dam se da će ten­der za to bi­ti ras­pi­san usko­ro. Ima­mo oko 15 ta­kvih pre­su­da, ali još ni­je­smo u mo­guć­no­sti da ih re­a­li­zu­je­mo – is­ta­kao je Iva­no­vić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com