Ispovijest batlera: Služio sam Donalda Trampa - Volim Podgoricu

Ispovijest batlera: Služio sam Donalda Trampa

Prema svim anketama, među republikanskim kandidatima Tramp je favorit u većini država u kojima predstoji glasanje za republikanskog kandidata za predsednika SAD. Ukoliko niko ne stane na put bahatom njujorškom biznismenu njegova rezidencija na Floridi Mar-a-Lago postaće “zimska Bela kuća”, koju čuva Trampov dugogodišnji batler i svojevrsni kustos Trampovog zdanja, Antoni Senekal.

Novinare Njujork tajmsa ispred velelepne vile sa čak 118 soba sačekao je upravo on.

“Uvek se zna kada je kralj ovde,” rekao je Senekal koji kraljem naziva svoga šefa, moćnoga biznismena Trampa. Kralj se upravo tog dana vraćao u svoj Versaj. Mar-a- Lago je njegovo mesto za beg i zabavu, izgrađena je pre 90 godina, u mediteranskom stilu.

Zna sve Trampove tajne i navike

Malo je ljudi koji mogu predvideti Trampove zahteve i želje bolje od Senekala, 74-godišnjaka koji je na ovom imanju gotovo 60 godina, dok za Trampa radi 30 godina. On razume Trampove navike, kada ide na spavanje, koliko voli dobro napravljen biftek. I koliko Tramp brine za svoju kosu.

Antoni Senekal zna kako obuzdati Trampov ego. Na primer, pre nekoliko godina dobio je poruku da će Tramp da sleteti na imanje i da je u prilično lošem raspoloženju. Senekal je brzo organizovao da se Trampu pripremi veličanstven doček; na ulazu na imanje svirali su mu “Pozdrav komandantu”, i tako ga je oraspoložio.

Boja kape otkriva šefovo raspoloženje

Senekal bi, kada bi Tramp stigao, odmah uze njegovo odelo odneo ga u podrum na čišćenje.

Sledećeg jutra, već pre zore, nakon samo četiri sata sna, Tramp bi ga dočekao na ulazu svojih privatnih odaja, a Senekal bi mu predao svežanj novina: Njujork tajms, Dejli njuz, Njujork post i Palm Bič novine. Koji sat kasnije Tramp bi pojavio, u kaki pantalonama i beloj košulji kako se već oblači, s golf palicoma u ruci i kapom na glavi.

Osoblje odmah zna kakvog je raspoloženja njihov šef – po boji kape. Ako je kapa bela, šef je dobro raspoložen. Problem je ako je kapa crvene boje – to je znak da je bolje da ga niko ne dira.

Nedeljom, Tramp se vozi po obližnjem golf igralištu, jedne godine u crnom Bentliju, a jedne godine u belom.

Nije mu dopustio da se povuče

Senekal je pokušao da se povuče 2009. godine, ali ga je Tramp sprečio. Rekao mu je da je nezamenjiv. On je od tada u penziji (kao batlera), ali ga je Tramp zadržao kao neslužbenog “kustosa” imanja Mar-a-Lago.

“Toni, u penziju ćeš kada umreš. Vidimo se sledeće sezone”, rekao mu je.

Njujork tajms Tonija opisuje kao uglađenog gospodina, s morž brkovima, i belom maramicom uredno umetnutom u crni sako.

“Izgleda upravo kao tipični građanin koji podržava Trampova uverenja; brinu ga napadi Islamske države i prilično je kritičan prema bivšim suprugama svoga šefa”, piše Tajms.

Ovaj batler godinama posmatra Trampa iz blizine, zna doslovno sve njegove navike, na primer da se retko pojavljuje u kupaćim gaćicama jer ne voli da pliva.

Tramp voli da se hvali

Tramp je volio da govori gostima da je tematske pločice u sobi radio lično Volt Dizni. “Ne sviđa ti se to, ha?” znao je reći Tramp kada bi video Senekala kako okreće očima. Senekal bi tako potvrdio da nije istina ono što je Tramp rekao.

“Koga briga”, odgovorio bi Tramp sa smiješkom.

Ponosan na svoje golfersko umeće

Tramp je, priča Senekal, ponosan na svoje golfersko umeće. I to često ističe i u javnosti. Senekal kaže da Tramp možda i nije tako jak igrač kao što on to voli da prikazuje. Priseća se njihovih zajedničkih partija golfa na imanju.

“Toni, koliko je to daleko?”, pitao bi Tramp svoga batlera. “Oko 250 metara”, rekao bi Senekal iako je zapravo mislio kako je udaljenost tek nešto više od 200 metara. Možda 205.

Ipak, Senekal kaže da Tramp zna da bude i veoma velikodušan kad je raspoložen. Znao je dati i 100 dolara napojnice održavateljima parkova i vrtova. Oni su latino, i oni ga vole.

U neobičnom sukobu s državom

Tramp je zbog elitnog Mar-a Laga na kojem ima i ekskluzivni privatni klub ušao u neobičan sukob s državom. Odlučio je tužiti Palm Bič jer smatra da njihov aerodrom namerno i maliciozno šteti vili Mar-a-Lago, jer namerno usmerava vazdušni saobraćaj iznad njegovog imanja i vribracijama i zagađenjem oštećuje građevinu.

Tokom predsedničke kampanje Tramp se našao na meti demokrata jer od tristotinjak zaposlenih ima tek nekolicinu američkih državljana. Svi su ostali stranci, doseljenici iz Latinske Amerike, pa sve do imigranata iz Rumunije.

“Postoji mnogo Rumuna, postoji puno Južnoafrikanaca, imamo i jednog Irca”, rekao je Senekal ponavljajući da je razlog tome što meštani izbegavaju kratkoročne sezonske poslove.

Trampovi ne čitaju knjige

Tokom godina Senekal je postao blizak Trampovima kao da je deo porodice. Kaže da ga Donald strašno podseća na svog oca, Freda Trampa.

“Njegove oči su bile neverovatne. Donald ima iste”. seća se on.

Seća se i kako su Donaldovi sinovi trčali kroz biblioteku, obloženu stogodišnjom hrastovinom i ispunjenom retkim izdanjima knjiga koje zapravo nikad niko u porodici nije pročitao. Kada je biblioteka pretvorena u bar, Tramp je stavio svoj portret na zid, pozirajući u belom kao teniser.

Batleru se nije sviđala Ivana Tramp

Senekal obožava Trampovu decu, ali ne i njegovu prvu ženu Ivanu. Priča kako je bila sebična i imala svakojake zahteve, pa je znala da traži da baštovani uđu u kuću kako bi se kupala gola na bazenu. Kaže da je i njemu znala reći kako da očisti neko mesto na tepihu, a onda bi to uradila sama ako je on uradio nešto pogrešno.

Senekal je 1990. otišao na dve godine, a kada se vratio stvari su se malo promenile. To je bilo kada se Tramp oženio za Marlu Mejpels. Kaže da ona “jednostavno nije pripadala tamo.”

Batleru se sviđa Melanija

Deceniju kasnije, Tramp je odlučio da nadogradi Mar-a- Lago, napravio je dvoranu od čak 20 hiljada kvadratnih metara koju je nazvao po sebi. U sređenom izdanju 2005. se oženio sadašnjom suprugom Melanijom Tramp. Senekal Melaniju voli. Kaže da je veoma osećajna osoba. Na venčanju je pevao Toni Benet, čije fotografije krase zidove vile.

Senekal je pozdravljao goste na ulazu, među njima je bila i Hilari Klinton, koju danas otvoreno kritikuje.

Divljenje koje batler u penziji gaji prema dugogodišnjem šefu gotovo je neograničeno. Kada je 6. marta Tramp prošao kroz svoju dnevnu sobu na putu prema igralištu za golf, Senekal je članovima kluba i osoblju viknuo: “Svi ustanite.” I svi su ustali. Tramp je nosio kapu na kojoj je pisalo: “Ponovno učinimo Ameriku sjajnom”. Kapa je bila bela, ne crvena. Kralj je bio dobro raspoložen.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com