Kovačević o slučaju “Komanski most”: Ne znamo kako su se našli na biračkim spiskovima - Volim Podgoricu

Kovačević o slučaju “Komanski most”: Ne znamo kako su se našli na biračkim spiskovima

Načelnica službe za informacione tehnologije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nataša Starovlah Knežević trebalo je juče da bude saslušana u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici u okviru istrage moguće političke zloupotrebe štićenika Zavoda „Komanski most“, ali, kako Pobjeda piše, nije ispitana jer je bila na službenom putu.
Tužilaštvo je u ponedjeljak počelo saslušanja u okviru ove istrage kada je, kako piše Pobjeda, izjavu dala sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu glavnog grada Mišela Manojlović.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak zatražila je nedavno odgovornost onih koji su dozvolili da se 60 štićenika Zavoda „Komanski most“ nađe u biračkom spisku, iako nemaju pravo glasa jer su radno nesposobni. Ona je ocijenila da se radi o zloupotrebi tih osoba, jer po zakonu nemaju pravo da „biraju i budu birane“.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević potvrdila je juče Pobjedi da je njen resor zatražio od MUP-a da se štićenici „Komanskog mosta“ koji su se našli na biračkim spiskovima odmah izbrišu.

“Juče smo MUP-u, na njihov zahtjev, ponovo dostavili rješenja o lišavanju poslovne sposobnosti tih osoba 112. U biračkim spiskovima ih je bilo oko pedesetak”, rekla je ona.

Kovačević je kategorična da resor na čijem je čelu nema nikakve veze sa mogućom zloupotrebom ovih osoba.

“Kako su se oni našli na biračkim spiskovima, mi ne znamo. Biračke spiskove niti pravimo, niti imamo bilo kakve veze sa njima. Na Tužilaštvu je, što smo i zahtijevali od te institucije, da utvrdi sve činjenice”,  naglasila je ona i dodala da, prema raspoloživim informacijama te osobe, iako su bile na spiskovima, nijesu glasale.

Vlada je na prethodnoj sjednici donijela odluku da registar osoba lišenih poslovne sposobnosti vodi MUP.

Biračke spiskove do novembra 2014. godine vodile su lokalne i samouprave, kada ih je, nakon izmjena Zakona, preuzeo MUP.

Kovačević je Pobjedi kazala da je njen resor 2014. godine, kada su dobili informaciju da se u biračkom spisku nalaze i štićenici „Komanskog mosta“ uputio zahtjev glavnom gradu da oni budu brisani.

“Dobili smo rješenja da su brisani. Taj dokument je od 21. avgusta 2014, a proslijedio nam ga je Sekretarijat za lokalnu samoupravu. Tada je u spisku bilo osam štićenika. I tu dokumentaciju smo proslijedili Tužilaštvu”,  rekla je Kovačević.

Kako su se te osobe, sa još blizu 50 drugih štićenika Zavoda, opet našle na biračkom spisku Kovačević nema objašnjenje.

“Mi smo tražili da im se izdaju lična dokumenta, lične karte, jer imaju pravo na njih, a to je, uostalom, i preporuka evropskih institucija. Ko ih je upisao u birački spisak nije na nama da istražujemo, ali očekujemo da će istina isplivati na vidjelo”, istakla je ministarka rada i socijalnog staranja.

Sud kada nekog liši poslovne sposobnosti dostavlja rješenje organu nadležnom za vođenje matičnih registara. To su do 2014. bile lokalne samouprave, a od novembra te godine MUP.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com