Ministarstvo: Nismo nadležni za potraživanja radnika Boksita - Volim Podgoricu

Ministarstvo: Nismo nadležni za potraživanja radnika Boksita

Kako su “Vijestima” kazali iz Ministarstva ekonomije bivši radnici nikšićkih Boksita, koji su prije uvođenja stečaja u kompaniju, istu napustili, prema Zakonu o stečaju, bili su u obavezi da potraživanja prijave u stečajnom postupku kako bi ostvarili svoja prava.

“Ministarstvo ekonomije nije nadležno za njihova potraživanja, jer stečajni postupak vodi stečajni upravnik i Privredni sud kojima mogu da se obrate u vezi sa statusom svojih potraživanja”, odgovorili su iz Ministarstva ekonomije.

Jutros su penzioneri Boksita njih preko stotinu protestovali ispred sektora proizvodnje tražeći od Vlade da im poveže radni staž za 2009 i 2010.godinu kako bi mogli da ostvare trajna penziona rješenja jer su im trenutno na snazi privremena. Riječ je o oko 400 penzionera koji su pravo na penziju stekli 2009 i 2010.godine.

Iz Ministarstva ekonomije su istakli da su ispunili sve obaveze prema radnicima Boksita koji su u procesu stečaja ostali bez posla.

“To se odnosi na isplatu otpremnina definisanih socijalnim programom koji je usaglašen sa sindikatima Boksita, kao i na povezivanje radnog staža zaposlenima koji su u stečaju ostali bez posla, pri čemu su prioritet imali radnici kojima je to bio neophodan uslov za penziju. Za te potrebe je Vlada Crne Gore odvojila oko pet miliona eura”, stoji u odgovoru “Vijestima” uz napomenu da se resorno ministarstvo prilikom definisanja socijalnog programa i programa povezivanja radnog staža vodilo spiskovima dostavljenim od strane stečajne uprave i sindikata Rudnika boksita.

Penzioneri Boksita najavili su novo okupljanje u petak i poručili da će blokirati rad firme sve dok im ne bude povezan staž, a oni dobili trajna rješenja za penziju.

(Vijesti.Me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com