Zbog duga od 45 hiljada eura NDKP-u isključena struja - Volim Podgoricu

Zbog duga od 45 hiljada eura NDKP-u isključena struja

Novom duvanskom kombinatu (NDKP) u utorak je isključena struja zbog duga za utrošenu elektičnu energiju u iznosu od preko 45 hiljada eura, piše Dan.

Elektroprivreda (EPCG) je obustavila napajanje električnom energijom NDKP-a, u utorak u 11 sati, zbog tri računa koja DKP nije platio za decembar prošle godine, kao i za januar i februar ove.

Nakon što su Vlada i Glavni grad potpisali ugovore o upravljanju, odnosno dokapitalizaciji NDKP-a sa kompanijom BMJ Industries FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, DKP se nije odjavio kao potrošač iz evidencije EPCG, a NDKP se još nije prijavio kao potrošač.

“EPCG je isključila napajanje električnom energijom DKP-u u stečaju zbog duga od 45 hiljada eura za tri neplaćene fakture. Takođe, još jedan razlog za prekid napajanja je činjenica da novi vlasnik od polovine februara, kada je DKP obavijestio EPCG o promjeni vlasničke strukture, nije sklopio ugovor o snabdijevanju”, kazali su za Dan iz EPCG.

Iz EPCG su dodali da će objekat biti priključen na mrežu čim se prikupi potrebna dokumentacija i potpiše ugovor o snabdijevanju električnom energijom.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, prikupljanje potrebne dokumentacije za potpisivanje ugovora o snabdijevanju električnom energijom mogla bi da potraje nekoliko dana, do kada će fabrika biti bez struje.

Stečajna uprava DKP-a nema sredstava da vrati dug, a novi investior nema obavezu da plaća, tako da EPCG neće moći da se naplati.

Nakon likvidacije DKP-a, što podrazumijeva prodaju imovine i isplatu povjerilaca koji su svoja potraživanja prijavili u stečajnu masu, od imovine tog preduzeća neće imati šta da se proda jer je stečajna uprava 2010. godine, nakon uvođenja stačaja u DKP, imovinu prodala Zetagradnji, vlasnika Blagote Radovića, koji je izmirio komlpetan dug za imovinu koju je kupio.

U NDKP je u toku remont mašina, koji prema ugovoru potpisanom sa Vladom i Glavnim gradom može da traje najviše tri mjeseca, a u tom periodu grupa od 66 radnika DKP-a će čekati na birou rada da ih novi investitor pozove da počnu da rade.

Arapska kompanija je jedina dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP-a i ponudila ulaganja od 20 miliona.

Arapi planiraju da u osnovna sredstva uože 18 miliona eura, a u obrtna dva miliona.

Vlada u NDKP ima 69,91 odsto udjela, a Glavni grad Pdgorica 30,08 odsto akcija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com