PODGORICA: Davidović traži milion eura zbog Tabačkog mosta! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Davidović traži milion eura zbog Tabačkog mosta!

Za mjesec će biti poznato da li će Glavni grad morati da isplati nikšićkoj kompaniji Neksan, u vlasništvu Miodraga Dake Davidovića, milion eura naknade materijalne štete zbog jednogodišnjeg kašnjenja na komunalnom opremanju zemljišta.

Neksan je izgradio zgradu na obali Ribnice kod Tabačkog mosta krajem 2014. godine, a u januaru prošle godine opština je trebalo da je priključi na komunalnu infrastrukturu. Zastupnice Neksana Ivanka Mrkić-Nikolić i Sofija Simović kažu da je Neksan platio 432.000 eura za opremanje građevinskog zemljišta i još 39.000 za izgradnju garaža.

Vještak finansijske struke Milenko Popović i vještak građevinske struke Vukašin Đuričković su u svom nalazu iznijeli mišljenje da je Neksan pretrpio štetu od milion eura, zbog toga što zgrada nije priključena na komunalnu infrastrukturu u ugovorenom roku. Đuričković je naglasio da je riječ o luksuznoj zgradi u prvoj A urbanističkoj zoni, koja je izgrađena od posebnog građevinskog materijala, koji, prema njegovim saznanjima, nikad nije korišćen u Crnoj Gori. Vještaci su odbacili prigovore zastupnice Glavnog grada Nataše Krivokuće, koja nije bila zadovoljna iznosom utvrđene štete koju su dali u nalazu.

Krivokuća kaže da je opština tada morala da obustavi radove na opremanju zemljišta po nalogu Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je Tabački most proglasila za kulturno dobro.

Potvrdila je da su radovi na priključenju Neksanove zgrade na komunalnu infrastrukturu u toku, ali nije mogla da kaže kada će zgrada dobiti struju i vodu.

Upravni sud usvojio je tužbu Agencije za izgradnju i razvoj i poništio rješenje Ministarstva kulture od 12. decembra 2014. godine, kojim je Tabački most na Ribnici stavljen pod prethodnu privremenu zaštitu. Kako piše u obrazloženju presude Upravnog suda, Agencija je u tužbi navela, između ostalog, da je projekat rekonstrukcije mosta urađen 2013. godine, kada nije postojalo rješenje o prethodnoj zaštiti, pa samim tim ni obaveza pribavljanja konzervatorskih uslova.

Na takav projekat je dobijena građevinska dozvola, a obustavom radova Glavni grad se sprečava da izvrši zakonske i ugovorene obaveze.

Kvadrat 2.500 eura

Stanovi u ovoj zgradi prodavani su i po cijeni od 2.500 eura po metru kvadratnom. Tržišna vrijednost 19 stanova, 30 garaža i šest poslovnih prostora iznosi 7,7 miliona eura, stoji u nalazu vještaka.

Tužba zbog statusa kulturnog dobra

Uprava za zaštitu kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture je u martu prošle godine Tabačkom mostu na Ribnici dodijelila status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja. U rješenju o dodjeli statusa kulturnog dobra stoji da je most iz doba Osmanlija i da posjeduje istorijsku, etnografsku, arhitektonsku, tehničku i građevinsku osobenost, ali i istorijski, vaspitno-obrazovni, umjetnički i tehnički značaj. U međuvremenu je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice podnijela žalbu Upravnom sudu zbog ovog rješenja protiv Ministarstva kulture, koju je sud uvažio.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com