Promjene u delegaciji EU: Lange umjesto Drobniča? - Volim Podgoricu

Promjene u delegaciji EU: Lange umjesto Drobniča?

Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za politiku proširenja Dirk Lange najozbiljniji je kandidat za ambasadora Evropske unije u Podgorici, saznaju Dnevne novine.

Dosadašnjem ambasadoru EU Mitji Drobniču mandat ističe 31. avgusta ove godine. Pored Langea u briselskoj administraciji kao mogući kandidat pominje se i italijanski ambasador u Crnoj Gori Vićenco Del Monako. Procedura za izbor novog predstavnika EU u Podgorici je u toku, a očekuje se da on stupi na dužnost 1. septembra.

Prema pravilima Evropske službe za spoljno djelovanje, o diplomatskom predstavljanju u inostranstvu mandat ambasadoru EU traje četiri godine, što znači da su ovo posljednji mjeseci Drobničeve službe u Podgorici.

Prema informacijama Dnevnih novina, procedura izbora novog šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori trajaće najkasnije do kraja aprila. Drobnič, koji je na funkciji ambasadora EU zamijenio Austrijanca Leopolda Maurera, bio je i ambasador Slovenije u Njemačkoj. Akreditive je crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću predao krajem jula 2012. godine, a u Sloveniji je važio za bliskog saradnika predsjednika slovenačke Demokratske stranke Janeza Janše.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com