Zatvorene radnje u PODGORICI, DANILOVGRADU, BIJELOM POLJU: Kako KILOGRAM MESA kupujemo za 1,5 EURO? - Volim Podgoricu

Zatvorene radnje u PODGORICI, DANILOVGRADU, BIJELOM POLJU: Kako KILOGRAM MESA kupujemo za 1,5 EURO?

 Iako je u sređenim državama česta kontrola mesa i mesnih prerađevina obavezna, u našoj zemlji se na tu obavezu ukazuje tek onda kad se nepravilnost otkrije.

Upravo je to slučaj nakon otkrivanja bakterije listerija u sudžuku i njeguškoj kobasici, zbog čega su kompanije “Primato P” iz Danilovgrada, “Velmont” d.o.o. iz Podgorice i Klanica sa preradom “Burko” iz Bijelog Polja zaradile privremenu zabranu rada, o čemu se Dnevne novine pisale juče.

Da se meso u crnogorskim prodavnicama mora češće kontrolisati, a o utvrđenim nepravilnostima javnost redovno obavještavati, ukazuje i predsjednica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević.

Ona je, komentarišući nalaz Uprave za inspekcijske poslove, kazala da je stav CEZAP-a da se kvalitet mesa i mesnih prerađevina mora što češće kontrolisati. Navodi da bi stručno lice trebalo da piše izvještaje, i redovno obavještava javnost o tome.

“Niko ne može kontrolisati sve, ali je glavno da kontrole obavljaju što češće i da se preduzimaju odgovarajuće mjere, mada mi se čini da su ove blage”, kazala je Nikčević.

Predsjednica CEZAP-a dodaje da je Zakon takav i da su kazne po njemu izrečene, ali da bi morale biti strože.

“Ako je kazna po zakonu da se neko kažnjava novčano šest puta za istu stvar i da se ništa drugo ne preduzima, onda zakon ne valja i trebalo bi ga mijenjati. Prema ovakvim pojavama mora se biti daleko rigorozniji, inače, ovaj narod koji je već i onako otrovan svim i svačim, najviše hranom, ne znam kako će sve to preživjeti”, naglašava Nikčević za Dnevne novine.

Država, ističe, mora naći neki mehanizam i raditi na kadrovskom jačanju u oblasti kontrole hrane da bi se one češće radile i da bi se vidjelo gdje i u kojem pravcu treba preduzimati mjere. U posljednje vrijeme, dodaje, nije bilo prigovora CEZAPu u vezi sa kvalitetom mesa, ali su ih građani kontaktirali telefonom zbunjeni zbog niskih cijena u prodavnicama.

“Narod je začuđen i ne znao čemu se radi kad možete u prodavnici kupiti kilogram mesa, svinjske mekšine, za 1,50 euro. Ne znam o čemu je riječ. Ili se to meso dobija po tako niskim cijenama ili je to zaista neka tržišna borba. Ako bi to bilo bilo bi dobro”, kazala je Nikčević i istakla da je juče dobila uvjeravanje od glavne inspektorke da je meso 100 odsto provjereno i da je ispravno.

Ispravnost mesa i mesnih prerađevina ističu i u vodećim crnogorskim trgovinskim lancima.

Meso koje se prodaje u Voliju, istakla je marketing menadžerka te kompanije Olivera Šuškavčević, nabavlja se od sertifikovanih dobavljača koji imaju sve potrebne standarde.

“U pitanju je mesna industrija Carnex, meso je iz njihovog uzgoja, kontrolisanog kvaliteta na svim nivoima. Veoma povoljna akcijska cijena rezultat je borbe za tržište. Ni u kom slučaju nije u pitanju loš kvalitet ili sumnjivo porjeklo proizvoda”, naglasila je Šuškavčević.

U članku pod nazivom “U njeguškoj kobasici i sudžuku pronašli opasnu bakteriju” navedeno je da je u mesu nađena bakterija, a u cilju što pravilnije informisanosti čitalaca, kako je precizirala, u pitanju je pančeta u vakuum pakovanju proizvođača “Mianja”.

“U konkretnom slučaju, jasno je da ne snosimo odgovornost za bakteriološku analizu proizvoda u vakuumu, koji smo od proizvođača dobili sa potrebnom pratećom dokumentacijom, pravilno ga lagerovali i vodili računa o roku ispravnosti. Bakterija je pronađena u artiklu koji proizveden 24.12.2015, povučen je iz maloprodaje i vraćen dobavljaču”, kazala je Šuškavčević i dodala da su, što se ostalih serija pomenutog artikla tiče, od proizvođača dobili potvrde i analize kojima se potvrđuje ispravnost proizvoda.

Zbog bakterije koja je pronađena u mesnim prerađevinama, poput njeguške kobasice i sudžuka, privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima “Primato P” iz Danilovgrada, “Velmont” d.o.o. iz Podgorice i Klanici sa preradom “Burko” iz Bijelog Polja.

Istovremeno, svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize.

“U maloprodaji je uništeno ukupno 162,5 kg mesa. Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promjene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji”, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove i istakli da su inspektori u tim objektima rješenjima naredili preduzimanje svih propisanih mjera.

Iz “Lakovica” bez odgovora, Franca kontroliše kvalitet

Iz kompanije Hard discount “Laković” d.o.o., koja se takođe pominje u izvještaju Uprave za inspekcijske poslove, juče Dnevne novine nijesu dobile odgovore na postavljena pitanja putem imejla. Iz kompanije “Franca” iz Bijelog Polja, koja se ne pominje u izvještaju o utvrđenim nepravilnostima, u odsustvu direktora koji je u inostranstvu, kratko je rečeno da je meso koje se prodaje u tom trgovinskom lancu kontrolisanog kvaliteta.

“Devedeset odsto mesa i sirovina je sa domaćih farmi, a ostalo iz uvoza i kontrolisanog kvaliteta”, kazali su iz kompanije “Franca” kratko u telefonskom razgovoru i istakli da s obzirom na tržišnu utakmicu koja trenutno vlada na crnogorskoj sceni ovako niske cijene svakako ne prate kvalitet mesa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com