DPS dostavio dijelu opozicije najnoviju verziju sporazuma o izborima - Volim Podgoricu

DPS dostavio dijelu opozicije najnoviju verziju sporazuma o izborima

Demokratska partija socijalista dostavila je dijelu opozicije najnoviju verziju svog predloga sporazuma o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora.

O tom papiru bi trebalo da se izjasne lideri Demosa, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA, koji su do sada najaktivnije učestvovali u pregovorima, ali nije jasno kada će to uraditi.

Riječ je o posljednjoj verziji predloga sporazuma, koji je u neformalnim kontaktima dvije strane nekoliko puta mijenjao sadržinu u vezi sa nekoliko spornih tačaka od prekida parlamentarnog dijaloga prošlog mjeseca.

Sjednica glavnog odbora DPS, koji bi trebalo da raspravlja o ovoj temi, zakazana je za danas u 17 sati.

Danas ističe rok koji su lideri tri stranke prošle sedmice dali DPS-u da se izjasni o spornim tačkama iz njihovog predloga sporazuma, koje DPS nije prihvatio, i zbog čega je dijalog prekinut.

Potpredsjednik Vlade i zamjenik šefa DPS-a Duško Marković saopštio je prije nekoliko dana nakon razgovora sa njemačkom ambasadorkom Gudrun Štajnaker da su Vlada i njegova stranka otvorene da u granicama Ustava, zakona i dobre političke prakse razmotre nekoliko spornih pitanja, kako bi sa opozicijom potpisali sporazum o sprovođenju fer izbora.

“Vijesti” su ranije objavile da predstavnici najuticajnih ambasada u Crnoj Gori  pokušavaju da pomognu da se postigne saglasnost oko sporazuma o održavanju demokratskih izbora i to posredovanje je učestalo posljednjih dana.

Među najspornijim pitanjima ranije su bila  kontrola zapošljavanja i finansija u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, odlaganje lokalnih izbora u Tivtu, profesionalizacija RTCG-a i funkcija generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com