MUP: Partije da podnesu zahtjev za uvid u birački spisak - Volim Podgoricu

MUP: Partije da podnesu zahtjev za uvid u birački spisak

Shodno Zakonu o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova stvorilo je mogućnost za sve parlamentarne stranke da izvrše uvid u birački spisak i vrše kontrolu njegovih promjena.

Pored parlamentranih stranaka, mogućnost uvida u birački spisak mogu iskoristiti i opštinske izborne komisije za birački spisak opštine, kao i nevladine organizacije kojima je od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora.

“Naime, Ministartsvo unutrašnjih poslova, shodno članu 21 Zakona o biračkom spisku, kojim je definisanio pravo na uvid u birački spisak, pomenutim subjektima dužno je da omogući uvid u birački spisak u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, elektronskim putem, kao i u promjene koje su u njemu izvršene“, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Pristup podacima omogućava se putem kompjuterske veze, posredstvom naprednog elektronskog sertifikata za korišćenje programskog rješenja.

“Programom za uvid u birački spisak omogućava se uvid u podatke iz biračkog spiska (kao što su podaci o imenu i prezimenu, godinama života, datumu rođenja, polu, prebivalištu i adresi birača, biračkom mjestu, biračkom području, vrsti promjene), uvid u promjene koje su izvršene u biračkom spisku, odnosno u izvornim registrima i u dokumentaciju na osnovu koje su te promjene izvršene, sa prikazom podataka prije izmjene i podacima o ličnom imenu ovlašćenog službenog lica“, navedeno je u saopštenju.

Programom je omogućeno i dobijanje statističkih podataka iz biračkog spiska po različitim parametrima pretrage (po imenu i prezimenu, godinama života, datumu rođenja, polu, prebivalištu i adresi birača, biračkom mjestu, biračkom području, vrsti promjene) sa grafičkim prikazom tih podataka, štampanje traženih statističkih podataka, te evidentiranje svakog uvida u birački spisak.

“Parlamentarne stranke navedena prava mogu ostvariti na lični zahtjev“, kazali su u MUP-u.

Nadalje, shodno članu 22 Zakona o biračkom spisku, kojim je uređeno pravo na dostavljanje podataka, propisano je  da je  Ministarstvo dužno da parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, i nevladinoj organizaciji kojoj je izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, dostavi kompjuterski obrađen birački spisak, na odgovarajućem mediju, sa podacima koje sadrži izvod iz biračkog spiska u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva.

Sastavni dio kompjuterski obrađenog biračkog spiska je programsko rješenje za praćenje promjene podataka o biračima.

“Takođe, shodno članu 24 navedenog Zakona, na zahtjev parlamentarne stranke ili potvrđene izborne liste, može se omogućiti uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku (dokumentacija koja se tiče državljanstva, ličnih karata građana, odjave i prijave mjesta prebivališta, matičnog broja građana, matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih i dr.)“, stoji u saopštenju.

Uvid se vrši u službenim prostorijama organa kod kojih se dokumentacija nalazi, a postupak i način ostvarivanja uvida u službenu dokumentaciju propisuje Ministarstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, postupajući po Zakonu o biračkom spisku, 22. novembra 2015. godine omogućilo je uvid u birački spisak Državnoj izbornoj komisiji, a dva dana kasnije, postupajući po dostavljenom zahtjevu, uvid u birački spisak omogućilo i Demokratskoj partiji socijalista DPS.

“Na zahtjev dostavljen MUP-u od strane Socijalističke narodne partije SNP pozitivno je odgovoreno 11. decembra prošle godine, te je i ovoj partiji omogućen uvid u spisak birača. Sedmog marta, MUP je omogućio elektronski uvid u birački spisak za Tivat nevladinoj organizaciji Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS, a 10. marta isto je omogućeno i nevladinoj organizaciji Centar za demokratsku tranziciju CDT. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada 22 puta dostavilo CD sa podacima za šest partija i nevladinu organizaciju MANS“, podsjećaju u MUP-u.

2 komentara

  1. Throughout the great scheme of things you get a B+ with regard to effort. Where you actually lost us was on all the details. As it is said, details make or break the argument.. And that could not be much more true in this article. Having said that, let me inform you what exactly did do the job. Your text can be very engaging and this is probably why I am making an effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Second, even though I can notice the jumps in logic you come up with, I am not certain of exactly how you appear to unite your details which in turn help to make the final result. For the moment I shall subscribe to your issue however hope in the future you actually connect your facts much better.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com