INTERNET ZAPALIO ONLINE REFERENDUM: Počinje kampanja, počinje GLASANJE! - Volim Podgoricu

INTERNET ZAPALIO ONLINE REFERENDUM: Počinje kampanja, počinje GLASANJE!

Društvene mreže, posljednjih dana zapalio je online referendum. Na ovom online glasanju vezanom za NATO integracije Crne Gore  ponuđene su  dvije opcije:

“Želim da Crna Gora bude neutralna zemlja” i “Želim da Crna Gora bude dio Sjevernoatlanskog vojnog saveza (NATO)”, a prema riječima izvršnog direktora Pokreta za neutralnost Marka Milačića ima za cilj, osim mogućnosti slobodnog glasanja, da ukaže na sve pomenuto, na neophodnost slobodnog, referendumskog odlučivanja o pitanju koje nas se tiče.

Do sada je glasalo 2335 ljudi, od kojih je,  1695 izabralo opciju “Želim da Crna Gora bude neutralna zemlja”, a 640, “Želim da Crna Gora bude dio Sjevernoatlanskog vojnog saveza (NATO)”.

Ukoliko i vi želite da glasate, to možete uraditi OVDJE

Fejsbuk objavu Milačića prenosimo u cjelosti.

“ReFERendum!

Počinje kampanja, počinje glasanje!

Referendum, jer nas se tiče.

Građani Crne Gore, njih 84 odsto, žele da lično – na referendumu – odluče o vojnom statusu sopstvene zemlje, o spoljnopolitičkoj budućnosti države, o jednom od najvažnijih društvenih i državnih pitanja u našoj istoriji: da li ćemo biti vojno neutralni ili ćemo biti dio vojnog, Sjevernoatlanskog saveza, NATO. Još više: čak 65 odsto onih građana koji se zalažu za učlanjenje u NATO smatra da odluka o ovom pitanju treba biti donešena na referendumu. Najzad: pomenuti procenti imaju trend rasta.

To piše u internom dokumentu Vlade Crne Gore, baziranom na dubinskom istraživanju javnog mnjenja, koje je procurilo u aferi Depeša. Nikada nije demantovano.

Istovremeno, Vlada (vlast je nesmjenjiva poslednjih 27 godina) bježi od referenduma, itekako svjesna nerečenih podataka, kao i stava građana po pitanju NATO integracija, koji joj ne ide na ruku. Vlada nije usamljena: tu su i pojedine političke partije, nevladine organizacije, NATO promoteri, koji građanima poručuju da je bolje da se o ovome ne izjašnjavaju. Iako građani to, u ogromnoj većini – vidjeli smo procente – žele. Tako propagandisti doživljavaju demokratiju: bez demokratije.

Zato je sada primarno da se izborimo za osnovno načelo demokratije, ono je ovdje na direktnom udaru: naše prava da odlučujemo o sopstvenoj političkoj sudbini, o državnom, pa, time, i ličnom identitetu. Borba za referendum, pošten i fer, stoga je – bez obzira da li je neko za neutralnosti ili za članstvo u NATO – borba za ono što velika većina građana hoće. Stoga je imperativ današnjice: stati u odbranu volje naroda.

Nacionalni internet referendum – Referendum je počeo – koji je na adresi www.votemontenegro.eu, ima za cilj, osim mogućnosti slobodnog glasanja, da ukaže na sve pomenuto, na neophodnost slobodnog, referendumskog odlučivanja o pitanju koje nas se tiče. Osim toga, iako Ustav dozvoljava parlamentarno odlučivanje, imajući u vidu podijeljenost društva ovim povodom, brojne kontroverze, nezakonitosti (afera Depeša, recimo) i netransparentnost cijelog procesa, tim prije ovu odluku neophodno je povjeriti direktno građaninu.

Borba za reFERendum je borba za dostojanstvo svakog stanovnika Crne Gore, za njegovo pravo da se čuje lično njegov glas, za njegovo pravo da sam odluči o putu zemlje u kojoj živi. O svom ličnom putu.

Konačno: želim da, između ostaloga, lično odlučim, da li ću kao građanin ove zemlje, ukoliko postanemo dio vojnog saveza, od svog novca, kao poreski obveznik, plaćati ubijanja i razaranja, pa i slučajna, po ratištima širom planete.

Referendum: jer nas se tiče.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com