Pregovori vlasti i opozicije: Opozicija odgovara DPS-u narednih dana - Volim Podgoricu

Pregovori vlasti i opozicije: Opozicija odgovara DPS-u narednih dana

URA, Demos i SDP će brzo da odgovore na najnoviju ponudu DPS-a o prijedlogu sporazuma o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora koja im je stigla danas. To je CdM-u potvrdio funkcioner URA-e, Neđeljko Rudović. U zajedničkom saopštenju URA-e, Demosa i SDP-a se navodi da je DPS predložio brisanje dvije teme-odlaganje izbora u Tivtu i nadležnosti Specijalnog tužilaštva u izbornom procesu.

„Ukoliko to ne učinimo danas, što je teško tehnički izvodljivo, to će se sigurno desiti narednih dana. Taman posla da će trajati deset dana ili mjesec. Ova faza se završava. Mi nemamo namjeru da učestvujemo u bilo kakvom odugovlačenju“, jasan je Rudović.

Naglašava da, poslije izjašnjavanja, više neće biti nikakvih pregovora o samom tekstu sporazuma.

„Ukoliko se potpiše sporazum, parlamentarni dijalog se nastavlja i biće neophodno da se prati njegova primjena. Zato mora postojati forum čelnika parlamentarnih partija koji će, u slučaju bilo kakvih problema u sprovođenju sporazuma sjesti i pokušati da rješavaju te probleme“, pojasnio je Rudović.

Na pitanje da li je tačno da je, prema saznanjima CdM-a, šefu GP URA, Žarku Rakčeviću i jednom predstavniku vlasti ponuđeno da budu komoderatori dijaloga, Rudović kaže da mu to nije poznato.

„Naš prijedlog je da se moderatori određuju rotacijom. Dakle, da ne bude jedan već da imamo moderatere iz vlasti i opozicije“, dodaje on.

Kako nam je Rudović rekao, Ranko Krivokapić se imenom u sporazumu ne pominje.

„To pitanje je riješeno 18. februara kada je sam Krivokapić rekao da odustaje od uslova da se očuva postojeća rukovodna struktura Skupštine Crne Gore, a, i samim tim da on bude moderator parlamentarnog dijaloga“, kaže Rudović.

On nije mogao da nam kaže što je detaljna ponuda koju su dobili od DPS-a, ali nam je potvrdio da se tekst, između ostalog, odnosi na upravljanje ANB-om i Javnim servisom.

„Opozicija ne može i neće odstupiti od kontrole nad radom službe bezbjednosti. Nećemo odustati ni od zahtjeva da Javni servis bude oslobođen stega DPS-a. Ne tražimo da RTCG radi za opoziciju i da mi njome upravljamo već tražimo da Javni servis radi za javnost Crne Gore i da u svom izvještavanju bude objektivan“, kaže Rudović.

U zajedničkom saopštenju URA-e, Demosa i SDP-a se navodi da je DPS predložio brisanje dvije teme-odlaganje izbora u Tivtu i nadležnosti Specijalnog tužilaštva u izbornom procesu.

„URA, DEMOS i SDP zahtijevaju da i dva izostavljena pitanja budu sastavni dio eventualnog i konačnog odgovora“, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju i da smatraju da je protok vremena od prekida dijaloga, u minulih mjesec, dodatno zaoštrio političku situaciju.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com