Protest zbog najave postavljanja radara na Vrsutu - Volim Podgoricu

Protest zbog najave postavljanja radara na Vrsutu

Pokret za neutralnost Crne Gore organizovao je danas protestni marš neutralnosti na Vrsutu koji je okupio pedesetak članova ove i drugih nevladinih organizacija koje se suprotstavljaju ulasku Crne Gore u NATO, kao i druge podržavaoca ideje neutralne Crne Gore. Okupljanje učesnika marša, prevashodno iz Podgorice, Bara i i Nikšića, ali i iz drugih sredina-Žabljaka, Bijelog Polja, Kotora i Tivta, bilo je kod sportske sale, odakle se u koloni, sa istaknutom zastavom neutralnosti krenulo na Vrsutu putem preko Sutormana.

Učesnici marša napravili su malu pauzu kod obeliska u Tuđemilima, a potom stigli do sušare od koje je krenuo planinarski pohod ka vrhu Vrsute. Prvi učesnici marša neutralnosti ispeli su 1.183 metra visok vrh ove planine za nekih četrdesetak minuta, a kada su pristigli svi članovi grupe, uslijedilo je fotografisanje ispod razapete zastave neutralnosti sa istaknutim plakatima kojima se građani Crne Gore pozivaju da podrže ideju sprovođenja poštenog referenduma da li da Crna Gora uđe u NATO pakt ili da ostane neutralna.

Na taj način, upućen je simbolični protest protiv namjere da se na ovu planinu postavi osmatrački vojni radar. Čelnik Pokreta Marko Milačić poručio je da će se ova NVO i ubuduće suprotstavljati toj namjeri i da će se, ako bude potrebno, još masovnije izlaziti na Vrsutu.

“Nećemo dopustiti militarizaciju Crne Gore, nećemo dopustiti da Vrsuta bude pršuta i da se prodaje.Mi ćemo nastaviti naše akcije građanske neposlušnosti, nećemo dozvoliti da se ovdje postavi radar. Hvala svima vama koji ste došli danas, ovo je istorijska akcija i to će pokazati vrijeme“, kazao je učesnicima marša Milačić.

„Bar je u anti NATO priči možda i najbitniji, jer vojne baze sigurno neće postavljati u Budvi i u Kotoru, već ovdje. Nećemo da budemo servisna zona vojne baze. Žele da nam zatvore Vrsutu i  da se ovdje više ne može izaći na izlete, već da ovdje postave radar koji mi moramo da platimo“, rekao je član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost Stefan Đukić.

Iako to nije bilo planirano prilikom organizacije marša, akcija je završena nakon silaska učesnika u Bar, razvijanjem plakata  „Stop radarima i NATO bazama“ ispred putničkog terminala Luke Bar gdje se od petka do utorka nalaze tri broda NATO.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com