DIVOVI SA DURMITORA U FINALU INDIJAN VELSA: Djedovi Novaka i Miloša živjeli na razdaljini od samo 28 km! - Volim Podgoricu

DIVOVI SA DURMITORA U FINALU INDIJAN VELSA: Djedovi Novaka i Miloša živjeli na razdaljini od samo 28 km!

“Kako je svijet mali!”. Koliko li smo puta tu rečenicu čuli ili izgovorili? A koliko je tek tačna svjedoči i jedan durmitorski primjer, odabran baš pred večerašnje (21 sat) finale Indijan Velsa između Novaka Đokovića i Miloša Raonića.

Jasenovo Polje

Foto: I. Jovanović / RAS SrbijaJasenovo Polje

U selu Jasenovom Polju, 1730. naselili su se Đokovići. Kako je Blic pisao prošlog maja, posle posjete selu odakle je familija najboljeg tenisera svijeta, Đokovići su tamo stigli sa Čeva, bježeći od Turaka jer je Đoko Damjanović, po kome su posle uzeli prezime u njegovoj porodici, ubio jednog agu. Novakov pradjeda Neđeljko je sa svojom suprugom Sarom 20-ih godina prošlog vijeka prodao kuću u Jasenovom Polju i sa dva sina otišao u selo Voćnjak u Metohiji, gdje je dobio zemlju zbog zasluga u ranijim ratovima.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/APNovak Đoković

Ipak, oni su ipak početkom Drugog svjetskog rata pobjegli nazad u rodno selo jer su strahovali od albanskog noža. Primio ih je – Novak Đoković. U znak zahvalnosti, Neđeljko i mlađi sin Vladimir obećali su da će nekom svom potomku dati ime Novak. Tako je i Vladov unuk dobio ime. A Nole nestvarno liči na pradjedu po kome je dobio ime.

Na 28 kilometara od Jasenovog Polja, vazdušnom linijom nalazi se Žabljak. Odatle korijene vuče druge finalista turnira u Indijan Velsu, Miloš Raonić.

Miloš Raonić

Foto: Tanjug/APMiloš Raonić

Iz Žabljaka su Raonićevi preci, računajući tu i baku i deku, koju su bili profesori – ona je predavala biologiju, a on je magistrirao matematiku. Miloš je rođen u Podgorici, 1990., tri godine poslije Đokovića. Kada je napunio tri godine, sa roditeljima, bratom i sestrom preselio se u Kanadu, gdje je i počeo da igra vrhunski tenis.

Razdaljina od Jasenovog Polja do Žabljaka - 28,5 kilometara

Razdaljina od Jasenovog Polja do Žabljaka – 28,5 kilometara

Ove večeri, unuci nekadašnjih moglo bi se reći “durmitorskih komšija”, igraju za titulu.

Nole i Miloš

Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaNole i Miloš

Tamo, na tim vrhovima, i dalje ima ponosnih na potomke.

Iako potomci sad osvajaju nove vrhove.

(Izvor:blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com