MUP omogućio uvid u birački spisak partijama, NVO i opštinskim izbornim komisijama - Volim Podgoricu

MUP omogućio uvid u birački spisak partijama, NVO i opštinskim izbornim komisijama

Shodno Zakonu o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova stvorilo je mogućnost za sve parlamentarne stranke da izvrše uvid u birački spisak i vrše kontrolu njegovih promjena.

Pored parlamentranih stranaka, mogućnost uvida u birački spisak mogu iskoristiti i opštinske izborne komisije za birački spisak opštine, kao i nevladine organizacije kojima je  od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora.

Naime, Ministartsvo unutrašnjih poslova, shodno članu 21 Zakona o biračkom spisku, kojim je definisanio pravo na uvid u birački spisak, pomenutim subjektima dužno je da omogući uvid u birački spisak u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, elektronskim putem, kao i u promjene koje su u njemu izvršene.

Pristup podacima, shodno Zakonu, omogućava se putem kompjuterske veze, posredstvom naprednog elektronskog sertifikata za korišćenje programskog rješenja. Programom za uvid u birački spisak omogućava se uvid u podatke iz biračkog spiska (kao što su podaci o imenu i prezimenu, godinama života, datumu rođenja, polu, prebivalištu i adresi birača, biračkom mjestu, biračkom području, vrsti promjene), uvid u promjene koje su izvršene u biračkom spisku, odnosno u izvornim registrima i u dokumentaciju na osnovu koje su te promjene izvršene, sa prikazom podataka prije izmjene i podacima o ličnom imenu ovlašćenog službenog lica. Programom je omogućeno i dobijanje statističkih podataka iz biračkog spiska po različitim parametrima pretrage (po imenu i prezimenu, godinama života, datumu rođenja, polu, prebivalištu i adresi birača, biračkom mjestu, biračkom području, vrsti promjene) sa grafičkim prikazom tih podataka, štampanje traženih statističkih podataka, te evidentiranje svakog uvida u birački spisak. Parlamentarne stranke navedena prava mogu ostvariti na lični zahtjev.

Nadalje, shodno članu 22 Zakona o biračkom spisku, kojim je uređeno pravo na dostavljanje podataka, propisano je  da je  Ministarstvo dužno da parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, i nevladinoj organizaciji kojoj je od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, dostavi kompjuterski obrađen birački spisak, na odgovarajućem mediju, sa podacima koje sadrži izvod iz biračkog spiska u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva. Sastavni dio kompjuterski obrađenog biračkog spiska je programsko rješenje za praćenje promjene podataka o biračima.

Takođe, shodno članu 24 navedenog Zakona, na zahtjev parlamentarne stranke ili potvrđene izborne liste, može se omogućiti uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku (dokumentacija koja se tiče državljanstva, ličnih karata građana, odjave i prijave mjesta prebivališta, matičnog broja građana, matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih i dr.). Uvid se vrši u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi, a postupak i način ostvarivanja uvida u službenu dokumentaciju propisuje Ministarstvo.

Shodno navedenom, Ministarstvo unutrašnjih poslova, postupajući po Zakonu o biračkom spisku, 22. novembra 2015. godine omogućilo je uvid u birački spisak Državnoj izbornoj komisiji, a dva dana kasnije, 24. novembra 2015. godine, postupajući po dostavljenom zahtjevu, uvid u birački spisak omogućilo i Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Na zahtjev dostavljen MUP-u od strane Socijalističke narodne partije (SNP) pozitivno je odgovoreno 11. decembra prošle godine, te je i ovoj partiji omogućen uvid u spisak birača. U martu tekuće godine, tačnije 07. marta, MUP je omogućio elektronski uvid u birački spisak za Tivat nevladinoj organizaciji Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a 10. marta isto je omogućeno i nevladinoj organizaciji Centar za demokratsku tranziciju (CDT). Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada 22 puta dostavilo CD sa podacima za šest partija i nevladinu organizaciju MANS.

 

2 komentara

  1. I am very pleased to discover this web page. I want to tell you thx for your effort in providing this amazing read! I certainly enjoyed it and I have you book-marked to follow new issues you post.

  2. After study many of the blog posts on your own internet site now, and i genuinely much like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls check out my website as well and let me know what you think.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com