NATALIJA SIDOROVA: Moj SAN o Crnoj Gori se pretvorio u NOĆNU MORU! - Volim Podgoricu

NATALIJA SIDOROVA: Moj SAN o Crnoj Gori se pretvorio u NOĆNU MORU!

Ruski državljani Natalija Sidorova i Sergej Kochergin, kupili su prije osam godina zemljište na obali mora u Kumboru, sa namjerom da naprave kućicu i uživaju u ljepoti Boke i Crne Gore. Oni su, kako navode u obraćanju crnogorskoj javnosti, zemljište pošteno platili mještanima, kao i sve poreze u skladu sa crnogorskim zakonima.
Njihov san se, međutim, pretvorio u noćnu moru kada je počela gradnja lukusuznog kompleksa Porto Novi, i kada je investitor iz Azerbejdžana “Azmont Investments” ušao na njihovu imovinu i počeo grube građevinske radove.
kuca-radovi
Pri tome, kako tvrde, “Azmont Investments” nema niti jedan validan dokument da može da uzurpira ovaj privatni posjed, a iz katastarske evidencije je na volšeban način “nestao” dio parcele koji je bio uknjižen na ruske vlasnike.
Obraćanje ruskih državljana prenosimo u cjelosti:

“Predstavnici investitora iz Azerbejdžana  “Azmont Investmentsa” koji gradi luksuzni kompleks Porto Novi u Kumboru, uzurpirali su našu imovinu, ušli na naš posjed i tamo izvode krupne građevinske radove, čime se krše naša elementarna građanska  prava, kao i zakoni i Ustav Crne Gore.

kuca-radovi1

U civilizovanim i demokratskim državama privatna svojina je svetinja, a mi smo svojinu na svojoj nepokretnoj imovini u Crnoj Gori stekli još prije više od 8 godina, i to kupovinom od mještana iz Đenovića Mustur Marije, Čanji Jasne, Cerović Miroslava, Krivokapić Branke, i drugih, i za svaki kvadratni metar smo pošteno platili i kupoprodajnu cijenu, kao i sve neophodne poreze.

Još prije toga smo maštali o kući na obali mora, i sebi i svojoj djeci smo tada to i priuštili na gore opisani način, zaljubivši se i u Bokokotorski zaliv i u čitavu Crnu Goru, baš kao što su tada to radili i mnogi drugi naši sunarodnici.

Ovaj naš san se pretvorio u noćnu moru. Na našoj imovini, ispred naše kuće, koja još uvijek nije završena, su teške građevinske mašine, a državne institucije i inspekcije kojima smo se obraćali, ne samo da nas nisu zaštitili, već su otvoreno stali na stranu uzurpatora.

Na konferenciji za štampu u ponedjeljak, 14.03.2016. smo, preko svog opunomoćenog pravnog zastupnika, advokata Milije Mijanovića, obavijestili crnogorsku javnost o postupcima velikog inevestitora “Azmont Investments”, i dostavili medijima sve nesporne dokaze da se radi o našoj privatnoj svojini, na šta su nas predstavnici investitora, odgovarajući na pitanja novinara, a manirom koji – u najmanju ruku nije primjeren njihovom položaju i ulozi u Crnoj Gori – optužili za pokušaje pribavljanja materijalne koristi, narodski rečeno – reketiranje?!

Umjesto da djeluju u skladu sa zakonima Crne Gore i budu primjer dobre prakse odnosa sa građanima – komšijama, prilikom realizacije velike invesiticije, od značaja za Crnu Goru, oni nivo komunikacije svode na plitke i neutemeljene optužbe na naš račun, i veličanje svoje uloge investora koju niko, ionako, ne spori.

Građevinska inspekcija, koja je na zahtjev našeg advokata izišla na teren,  nije, niti je mogla, osporiti naše vlasništvo nad predmetnim zemljištem, ali je, nevjerovatnim i na zakonu neutemeljenom  izvještaju odlučila da investitor  “obavlja radove u moru, uz naše parcele” te da “posjeduje Zaključak Vlade Crne Gore kojim je Vlada dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa u zahvatu DSL “Sektor 5” –Kumbor”.

To je navedenoj inspekciji bilo dovoljno da se u svom zapisniku kratko pozove na član 104a Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, i to samo na stav 1 ovog člana, po kome se ukratko rečeno “ovakvi radovi mogu izvoditi na osnovu saglasnosti Vlade”.

Stav 3 istog člana jasno kaže da za takve radove investitor mora podnijeti i dokaz o pravu svojine, odnosno nekom drugom pravu na građevinskom zemljištu u smislu određenih elaborata iz prethodnog člana 104, koji dokaz investitor  ne posjeduje, a što se tiče konstatacije da se radovi obavljaju u moru – i laiku bi bilo jasno da to nije istina, a mi pozivamo sve zainteresovane medije da dođu u Đenoviće kod naše kuće koju smo započeli, pa da se na licu mjesta uvjere gdje se radovi vode, i šta su investitori uradili od naše imovine.

Stoga, umjesto eseja o ljepoti i državnom značaju projekta “Porto Novi”, koji, to je svima jasno, ne sporimo, niti želimo da ga sabotiramo, od investitora Azmont Investmentsa očekujemo pravno valjane dokaze da imaju ovlaštenje da uzurpiraju našu privatnu svojinu i izvode radove koji je trajno uništavaju.

Moj crnogorski san se pretvorio u noćnu moru: Natalija sa djecom
Moj crnogorski san se pretvorio u noćnu moru: Natalija sa djecom

Takođe, tražimo od nadležne Uprave za nekretnine iz Herceg Novog da nam dostavi pravno valjan dokaz, odnosno pravni osnov za “nestajanje” dijela naše parcele iz katastarskih evidencija, i to upravo jednog dijela zemlje na kojem se sada izvode radovi.

Naime, kod nadležne Uprave za nekretnine – KO Herceg Novi dana 27.01.2016. godine pribavili smo kopiju plana predmetnih parcela, koja je različita od postojeće kopije plana od 23.06.2009. godine  koju smo tada izvadili, a razlika se sastoji u tome što na novoj kopiji ne postoji dio katastarske parcele  644/1  na kome se sada izvode predmetni radovi.

I u ovom slučaju, umjesto hvalospjeva na svoj račun, tražimo da nam ili Azmont Investments ili Uprava za nekretnine objasni gdje je iz evidencija nestao dio parcele koju smo pošteno kupili i pošteno platili.

Pitamo sve relevantne institucije u Crnoj Gori, državnu administraciju, strane ambasade i misije:

Da li je Crna Gora pravna država?

Da li je u Crnoj Gori privatna svojina zakonom zaštićena kao takva?

Da li, bilo ko, pa bio on i strani investitor, može na ovakav način uzurpirati i uništavati privatnu svojinu građana?

Da li su država Crna Gora i njene institucije u službi investitora, a na štetu vlasnika nepokretne imovine, pa ma čiji da su oni državljani?

Da li se bilo koji građanin Crne Gore, vlasnik nekretnine ili zemljišta, može osjećati sigurno, kada vidi kako se, uprkos brojnim nespornim dokazima o vlasništvu, brutalno krše prava vlasnika imovine, i oni, pri tome, od strane uzurpatora bivaju proglašeni “reketašima”?  

Da li iza ovako brutalnog kršenja ljudskih prava, zakona i Ustava države Crne Gore stoje nečiji privatni interesi?

Na kraju, obavještvamo investitora Azmont Investments, sve državne institucije, međunarodne organizacije, strane ambasade i misije u Crnoj Gori, da ćemo kako u Crnoj Gori, tako i pred međunarodnim organima koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da zaštitimo svoju privatnu svojinu i svoj građanski integritet.”

 

U Moskvi, 21.03.2016. godine

Natalija Sidorova

Sergey Kochergin

1 komentar

  1. Prvo pitanje i svima jasan odgovor osim Mitji Drobniču. Gora Crna je sve samo ne pravna država.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com