NE ZABORAVITE DA POMJERITE SAT: Saznajte i kada - Volim Podgoricu

NE ZABORAVITE DA POMJERITE SAT: Saznajte i kada

Ljetnje računanje vremena počeće u nedelju, 27. marta kada časovnike u 2 sata poslije ponoći treba pomjeriti na 3 časa.

Ljetnje računanje vremena u Evropi trajaće do posljednjeg vikenda u oktobru.

Prelazak na ljetnje i zimsko vrijeme prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uveden u oko 70 država, uglavnom na sjevernoj hemisferi. Od 2002. godine zemlje Evropske unije, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak ljetnjeg vremena bude posljednje nedelje u martu, a završetak posljednje sedmice u oktobru.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time “produžava” dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste ljetnje vrijeme, a datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države. Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnjeg vremena je obrnut u odnosu na sjevernu.

Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na ljetnje računanje vremena. Izrael je, primjera radi, do prije nekoliko godina mijenjao ljetnje vrijeme različito od ostatka svijeta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla prelaziti na izraelsko ljetnje vrijeme.

Pojedini astronomi su protiv pomjeranja kazaljki i vještačkog “produženja” dana, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com