Projekat Hiljadu plus: Prijave počinju danas, najbrži na dobitku - Volim Podgoricu

Projekat Hiljadu plus: Prijave počinju danas, najbrži na dobitku

Građani sa nižim primanjima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a žele da stan kupe po uslovima povoljnijim od tržišnih, od danas se mogu prijaviti za učešće u Vladinom projektu Hiljadu plus.
Iako će javni poziv za učešće biti otvoren u nerednih mjesec dana, dokumentaciju treba što prije predati na nekom od šaltera jedne od sedam banaka Crnogorske komercijalne, Societe General Montenegro, NLB, Erste, Komercijalne banke Budva, Prve ili Lovćen banke, budući da će vrijeme prijave biti ključni kriterijum za odabir onih koji će dobiti stambeni kredit.

“Jedan od principa ovog projekta je prvi u vremenu jači u pravu, tako da će Projektni odbor praviti rang listu prijavljenih građana na osnovu dostavljenih aplikacija od banaka, koje će obavezno sadržati šifru, tačan dan i vrijeme predaje aplikacije. Prednost će imati oni građani koji su među prvima predali aplikaciju”, rečeno je Dnevnim novinama u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je zaduženo za realizaciju ovog projekta.

Popunjen obrazac zahtjeva za kredit može se predati službeniku banke svakim radnim danom od 8.30 do 15 časova, a uz njega korisnik treba dostaviti i uvjerenje o prebivalištu ili crnogorskom državljanstvu za sebe i sve članove domaćinstva, ovjerenu kopiju lične karte, potvrdu o zaposlenju, ovjerenu izjavu o kućnoj zajednici i o tome da nema u posjedu stambenu jedinicu na teritoriji Crne Gore ili u susvojini više od jedne trećine ukupne površine stambenog objekta. Potrebna je i ovjerena saglasnost za obradu ličnih podataka, kao i ovjerena izjava o kućnoj zajednici.

Bračni parovi dužni su da obezbijede i izvod iz knjige vjenčanih, odnosno ovjerenu izjavu o vanbračnoj zajednici, i izvod iz matične knjige rođenih za sve maloljetne članove domaćinstva. Zaposleni u javnom sektoru, u koji spadaju svi radnici državnih preduzeća, moraju dostaviti dva dokumenta više potvrdu izdatu od poslodavca kojom dokazuju da nijesu riješili stambenu potrebu u skladu sa propisom Vlade ili nadležnog organa lokalne samouprave i ovjerenu izjavu kojom to potvrđuju.

Stanove koji su ponuđeni građanima, njih 753 u devet opština, gradiće 16 građevinskih kompanija. Trenutno je završeno sedam stambenih objekata od 33 planirana, a krajnji rok za izgradnju je druga polovina iduće godine. Projektom je predviđeno da 40 odsto stanova dobiju korisnici čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračni supružnici starosti do 35 godina, a 30 odsto ostali. Prioritet će, bez obzira na navedenu podjelu, imati samohrani roditelji, odnosno staratelji lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

U Ministarstvu očekuju da će oko 500 domaćinstava, odnosno 1.500 građana kroz projekat riješiti stambeno pitanje.

“Nakon završetka Javnog poziva za građane 21. aprila, Projektni odbor će vršiti provjeru svih pristiglih aplikacija i sastaviti konačnu listu dobitnika dugoročnih hipotekarnih kredita, koji će dobiti vaučere u prvoj polovini maja. Poslije dobijanja vaučera, građani potpisuju predugovor odnosno rezervišu stan kod jedne od kompanija kod koje odaberu stan. Proces se finalizuje potpisivanjem ugovora o kreditu sa bankom, odnosno ugovora u kupoprodaji stana sa građevinskom kompanijom”, pojasnili su u Ministarstvu.

Broj članova domaćinstva određuje kvadraturu stana

Od broja članova porodičnog domaćinstva zavisi i struktura stana koji ćete moći da kupite u projektu Hiljadu plus. Tako će jednočlana i dvočlana domaćinstva biti u mogućnosti da kupe garsonjeru ili jednosoban stan od 24 do 46 kvadrata, tročlano domaćinstvo jednosoban ili dvosoban stan od 61 do 73 kvadrata, četvoročlano dvosoban ili trosoban stan od 74 do 88 kvadrata, a domaćinstva sa više od četiri člana trosoban ili veći stan do 99 metara kvadratnih. Bračni supružnici do 35 godina starosti imaju pravo na jednosoban ili dvosoban stan od 47 do 60 kvadrata. Korisnik može kupiti i stan veće površine od maksimalne, ali ne više od 15 kvadrata.

Članom domaćinstva smatraće se i još nerođena djeca, pod uslovom da se uz aplikaciju dostavi potvrda doktora o trudnoći.

Ukoliko ste među onima koji još nijesu obezbijedili potrebna dokumenta, a planirate da učestvujete u projektu, uradite to što prije. Prikupljanje dokumentacije vam neće oduzeti puno vremena, a troškovi će zavisiti od toga kojoj kategoriji pripadate.

Uvjerenje o prebivalištu ili crnogorskom državljanstvu dobićete besplatno u zgradi “Limenke”. Ostalu dokumentaciju možete ovjeriti u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, gdje će vam ovjeru ličnih izjava i saglasnosti naplatiti tri i po eura po primjerku, a ovjeru lične karte i izjave o kućnoj zajednici po dva eura. Prilikom ovjere obavezno je prisustvo, a sa sobom ponesite i ličnu kartu i po dva primjerka dokumenata koja ovjeravate. U Sekretarijatu, takođe, možete pribaviti i izvod iz knjige vjenčanih, a ukoliko ste u vanbračnoj zajednici, izjavu o tome morate dati i ovjeriti u prisustvu dva svjedoka kod notara, što će vas koštati 30 eura.

Povoljnosti projekta

– kamatna stopa 3,99 odsto, dva odsto niža od najniže fiksne tržišne kamate za stambene kredite

– učešće pet odsto, za razliku od tržišnog koje iznosi i do 20 odsto

– obrada kredita neće preći iznos od 0,5 odsto od vrijednosti kredita, dok obrada aktuelnih bankarskih kredita ide do 1,5 odsto

– notarske tarife za potpisivanje i ovjeravanje kupoprodajnog ugovora 50 odsto niže od standardnih

– povoljnosti za premije osiguranja imovine i života

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com