Vlahović: Crna Gora značajno podigla nivo visokog obrazovanja i nauke - Volim Podgoricu

Vlahović: Crna Gora značajno podigla nivo visokog obrazovanja i nauke

Implementacijom HERIC projekta vrijednog 12 miliona eura značajno je podignut nivo visokog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori, kazala je ministarka nauke Sanja Vlahović tokom današnjeg sastanaka sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori Margaret Ueharom, organizovanog povodom predstojeće zvanične posjete ministarke Vašingtonu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Vlahović će u Vašingtonu, na poziv Svjetske banke, učestvovati na Sastanku na visokom nivou o razmjeni znanja preko iskustava zemalja učesnica, a prezentovaće i rezultate implementacije HERIC projekta u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja za inovacije i konkurentnost, koji se finanasira iz kredita Svjetske banke.

“Tim projektom Crna Gora je renovirala svoje studentske domove, finansirala master, doktorske i postdoktorske studije na prestižnim institucijama nauke i obrazovanja u svijetu, uspostavila i finansirala prvi Centar izvrsnosti BIO-ICT i osam krupnih kolaborativnih grantova”, kazala je Vlahović, zahvalivši Uehari i njenim saradnicima na pomoći u organizaciji bilateralnih susreta.

Uehara je izrazila zadovoljstvo što će tokom predstojeće posjete Vašingtonu Vlahović predstaviti uspješne projekte koje Crna Gora implementira u saradnji sa Svjetskom bankom u oblasti nauke i obrazovanja, te je iskazala očekivanje da će sastanci sa predstavnicima Kancelarije za naučnu i tehnološku politiku, kao i Kancelarije ESTH otvoriti mogućnosti za saradnju i ekspertsku pomoć tih institucija Crnoj Gori.

Između ostalog, Vlahović će se u Vašingtonu sastati sa zamjenikom predsjednika The George Washington Univerziteta, Liom M. Čalupom, koji je nadležan upravo za istraživanje i nauku, te će sa njim razgovarati o mogućnostima saradnje sa univerzitetima u Crnoj Gori.

Pored tog susreta, ministarka nauke sastaće se i sa predstavnikom Kancelarije za naučnu i tehnološku politiku pri Bijeloj kući, čija misija je kreiranje politika u oblasti nauke i tehnologije za Vladu SAD, te će biti dragocjeno čuti primjere dobre prakse i vidjeti mogućnosti dobijanja ekspertske pomoći.

Takođe, u Vašingtonu će biti upriličen susret i sa predstavnikom ESHT kancelarije, koja se bavi pitanjima nauke, tehnologije, očuvanja prirode i zdravlja ljudi, a čija funkcija je povezivanje sa drugim zemljama i uspostavljanje bilateralne saradnje sa fokusom na pomenute teme.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com