VOZAČI POŠTUJTE PROPISE: MUP nabavlja nove radare i alkometre - Volim Podgoricu

VOZAČI POŠTUJTE PROPISE: MUP nabavlja nove radare i alkometre

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je tender za nabavku deset novih radara i 20 novih etilometara (alkometara) za mjerenje koncentracije akohola kod vozača namijenjenih saobraćajnoj policiji.
Kako ističu iz Ministarstva, ovom nabavkom planiraju poboljšati resurse i unaprijediti uslove rada policije u segmentu kontrole drumskog saobraćaja, naročito kada se ima u vidu da je većina radara koja je u upotrebi stara više od 15 godina neupotrebljiva.

“Procedura nabavke pomenute opreme proizilazi iz procjene da količina i kvalitet uređaja kojim policija u ovom trenutku rasp olaže nijesu na zadovoljavajućem nivou. Naime, prepoznajući kontrolu drumskog saobraćaj a kao veoma važan segment rada i djelovanja crnogorske policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova je ocijenilo da je postojeće resurse neophodno obnoviti i osavremeniti, jer su stari radari prilično dotrajali, a za one koji su van funkcije ne postoji mogućnost popravke jer se rezervni djelovi više ne proizvode i nije ih moguće nabaviti”, ističu iz MUP-a.

Iz Ministarstva navode da zbog nemogućnosti opravke većina radara iz 2000. godine nije prošla kalibraciju, tako da je od 55 tada nabavljenih uređaja trenutno u funkciji oko desetak.

“Još jedan razlog nabavke novih radara, koji nameće savremeni trenutak i dinamika rada je i taj da stari radari nijesu imali integrisanu mogućnost podržavanja video-zapisa” kazali su u MUP-u.

Aktuelni tender za nabavku radara novije generacije nije prvi projekat ove vrste, jer je prije dvije godine Ministarstvo unutrašnjih poslova već nabavilo 19 radara za kontrolu drumskog saobraćaja, ali taj broj nije dovoljan za optimalno funkcionisanje i doprinos povećanju bezbjednosti na crnogorskim putevima.

Stara oprema dotrajala

Zastarjela i neispravna oprema razlog je zbog kojeg se krenulo i u procedure nabavke novih etilometara.

“Oko 150 uređaja koji se trenutno koriste nabavljeno je u periodu 1990-2000. godine i oni ne posjeduju internu memoriju, tako da je mogućnost kontrole koja se njima vrši svedena na minimum. Novije nabavke etilometara Ministarstvo unutrašnjih poslova vršilo je od 2012. do 2015. godine, gdje je kroz tenderske procedure nabavljeno oko 50 savremenih uređaja za mjerenje prisustva alkohola u dahu”, navode iz MUP-a i ističu da su planovi da se u narednom petogodišnjem periodu svi radari i etilometri starije generacije zamijene novim, savremenim uređajima.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com