Zakonodavni odbor nije podržao praćenje i kontrolu izgradnje autoputa - Volim Podgoricu

Zakonodavni odbor nije podržao praćenje i kontrolu izgradnje autoputa

Zakonodavni odbor Skupštine nije danas podržao Predlog odluke o obrazovanju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar – Boljare.

Predlog odluke o obrazovanju odbora podnijelo je, krajem jula prošle godine, 13 poslanika, a napisala ga je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Potpisnici predloga odluke su Jelisava Kalezić, Miodrag Lekić, Goran Danilović, Zoran Miljanić, Andrija Popović, Milutin Đukanović, Vladislav Bojović, Branka Bošnjak, Neven Gošović, Dritan Abazović, Snežana Jonica, Janko Vučinić i Srđan Perić.

Predlog odluke je u skupštinsku proceduru predat 22. jula prošle godine.

Odbor bi, kako je ranije saopšteno, pratio realizaciju svih aspekata izgradnje autoputa, najvećeg i najskupljeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori.

Iz MANS-a su ranije kazali da bi odbor, ukoliko se uspostavi, odmah trebalo da se upozna sa studijom ekonomske opravdanosti na osnovu koje je dionica Smokovac – Mateševo odabrana kao prioritetna, kao i koji profil autoputa će se graditi i za koliko novca.

Odbor bi trebalo da se upozna i sa svim isplatama koje su već realizovane za eksproprijaciju zemljišta na kojem su podignuti radnički kampovi, kao i zemljište na kojem se vrše pripremni radovi na pristupnim saobraćajnicama za priključak na prioritetnu dionicu.

Odbor bi trebalo da se upozna i sa organizacijom rada na gradilištu.

Iz MANS-a tvrde da bi za odbor posebno mogli da budu zanimljivi ugovori sa domaćim i stranim kompanijama o snadbijevanju različitim materijalom, počev od goriva, betona i čelika, pa sve do svakodnevnih potreba radne snage na gradilištu.

I skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas je trebalo da razmatra amandmane na Predlog odluke o obrazovanju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar–Boljare, koje je podnio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, ali je ta tačka odložena, zbog odsustva Kalezić, kao predstavnika predlagača.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC).

Pripremni radovina prioritetnoj dionici autoputa počeli su 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

U pripremne radove spada izgradnja pristupnih puteva koji će biti u dužini od skoro 50 kilometara. Trasa autoputa je duga 41 kilometar.

Kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona EUR, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

(cdm.me)

2 komentara

  1. If you have been injured as a result of a defective IVC Filter, you should contact an experienced attorney practicing in medical malpractice cases, specifically someone with experience in these lawsuits.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com