CGO: Ne zaboraviti ratne zločine i žrtve - Volim Podgoricu

CGO: Ne zaboraviti ratne zločine i žrtve

Ratni zločini, nezavisno od toga ko su u njima žrtve a ko počinioci, nikada ne smiju biti zaboravljeni, stoga će Centar za građansko obrazovanje (CGO) nastaviti da sprovodi aktivnosti u pravcu uspostavljanja kulture sjećanja kako ratne strahote i žrtve ratnih zločina ne bi bile zaboravljene.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori povodom Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava koji se obilježava sjutra apelovala je na donosioce odluka i nadležne institucije da pokažu punu posvećenost u odnosu na pitanje rasvjetljavanja sudbine nestalih tokom ratova 90-tih.

“Takođe i da utvrde činjeniice u periodu tokom postjugoslovenskih ratova, kao i u produkovanje konkretnih rezultata u kažnjavanju odgovornih za ratne žločine. Tek nakon ispunjenja ova tri ključna uslova, može se govoriti o uspostavljanju pravde i pomirenja u regionu bivše Jugoslavije”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, zahvaljući radu organizacija civilnog društva, u Crnoj Gori živi diskurs o važnosti suočavanja sa prošlošću, ali i potrebe veće funkcionalnosti postojećih mehanizama, prije svih pravosuđa koje treba da procesuira ratne zločine, kao i uspostavljanja novih mehanizama poput REKOM-a.

“REKOM bi kroz svjedočanstva i dokumente stremio sastavljanju popisa svih poginulih, ubijenih, zatvaranih, mučenih i prognanih osoba iz svih ratova s područja nekadašnje Jugoslavije. Institucionalizacija ovog tijela ne bi smjela biti upitna za donosioce odluka jer bi ono bilo komplementarno pravosudnim i tužilačkim strukturama, ali i pružalo enorman doprinos u rasvjetljavanju svih slučajeva ratnih zločina. Postjugoslovenska društva moraju pokazati istrajnost u uspostavljanju tranzicione pravde i vraćanja dostojanstva žrtvama i njihovim porodicama, jer je to osnov održivosti mira i međuetničke skladnosti u regionu”, konstatovala je Milaš.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com