“Mljekara je rudnik zlata, ali nekome nije u interesu da ona radi” - Volim Podgoricu

“Mljekara je rudnik zlata, ali nekome nije u interesu da ona radi”

Bivši radnici nikšićke mljekare “Nika” i kooperanti  okupili su se ispred kapije firme nezadovoljni što im dugovanja još uvijek nijesu isplaćena, niti povezan radni staž.

Stečaj u “Niku”, na zahtjev vlasnika mljekare Aleksandra Božovića, uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot.

Od marta prošle godine 70 radnika, kojima se na račun neisplaćenih zarada duguje preko 160 hiljada eura, je na Birou rada.

Kako je kazao Radomir Buturović, jedan od bivših radnika, prošlog mjeseca na sastanku sa generalnim sekretarom Saveza sindikata Duškom Zarubicom dogovoreno je da se upute zahtjevi ministrima rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, Zorici Kovačević i Petru Ivanoviću, a da će on pokušati da dogovori sastanak sa njima.

Zahtjevi su poslati, a do sastanka nije došlo.

“Radnici su nestrpljivi. Svi smo maknuti sa Biroa, nemamo nikaku  nadoknadu. Tražimo samo ono što nam pripada – uplatu doprinosa za pet godina i dva mjeseca i isplatu zaostalih zarada”, kazao je
Buturović.

Prema njegovim riječima bivši radnici ne mogu da čekaju dok se  mljakara proda jer u toku je šesti tender i niko im ne garantuje da će ovoga puta biti uspješan.

Veljko Đurđić, kome su duguju 24 zarade, kazao je da je vrijeme da  se neko okrene i na njih jer ako je iko imao strpljenja to su bivši radnici i kooperanti “Nike”.

“Prodat je vozni park za oko 60 hiljada eura i neka nam taj novac podijele da svi dobijemo makar dio dugovanja”, kazao je Đurđić i pozvao ministra Ivanovića da se uključi u rješavanje problema.

Poručio je da će istrajati u zahtjevima, obići sve nadležne institucije, štrajkovati ako treba, ali odustajanja nema dok im se ne isplati sve što im se duguje i ne poveže radni staž.

“Mljekara je rudnik zlata samo ako je uzme čovjek domaćin, koji je vrijedan. Nekome nije u interesu da ova firma proradi, iako su i ministar Ivanović i predsjednik Opštine Veselin Grbović govorili da
će mljekara proraditi.  Izgleda da je bolje uvoziti mlijeko nego ga proizvoditi”, kazao je Đurđić.

“Isti stečajni upravnik i isto što se desilo njima dešava se i mljekari. Zašto i zbog koga? Spremni smo na sve i istrajaćemo u tome jer čekanja više nema. Nijesmo u pitanju mi nego egzistencija naših
porodica”, kazala je Mirković.

Bivši radnici i kooperanti će se na sjutrašnjem sastanku dogovoriti o daljim potezima.

Radnicima se na ime poreza i doprinosa duguje oko 798.000 eura. Odbor  povjerilaca “Nika”, čija imovina je  procijenjena na 4,8 miliona eura, prihvatio je potraživanja u iznosu od 5,1 milion, dok je 236.000 eura osporio.

Mljekari su tokom prošle godine više puta protestovali, u aprilu krenuli sa danonoćnim protestima u krugu fabrike, okupljali se ispred zgrade Opštine Nikšić, išli i do Podgprice, ali sve je bilo  bezuspješno. Kooperanti su isporuku mlijeka obustavili 5 .oktobra 2014, a mjesec kasnije je prekinuta proizvodnja.

Novi oglas za prodaju mljekare, šesti po redu, raspisan je 8.marta po ukupnoj početnoj cijeni od 2,03 miliona eura, što je za skoro 2,8 miliona niža cijena od prvog oglasa. Ponude zainteresovani mogu
dostavljati Privrednom sudu do 6. aprila, a iste će  biti otvorene dan kasnije.

Božović je Mljekaru Nika kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600 hiljada eura je obezbijedio iz kredita.

“Nema više čekanja”

Dug za oko 70 kooperanata iznosi blizu 250.000 eura. Mitar Đurđevac, kooperant kome se najviše duguje, kazao je da više čekanja nema.

“Ponešto stoke držimo, ali smanjujemo broj grla. Ja sam mlijeko predavao ‘Lazini’ i za 15 dana sam im predao skoro 3.000 litara. To mi je plaćeno oko 16 centi po litru, a vodu plaćamo skuplje, mada je
Lukovo i dalje bez vode“, kazao je Đurđevac, kome se duguje nešto preko 30 hiljada eura.

Ogorčen na resornog ministra, Vladu, na situaciju u državi, Đurđevac je kazao da im izgleda ništa ne preostaje nego izlazak na ulicu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com