POČEO INTERNET REFERENDUM GLASAJTE: Da li ste za NATO ili NEUTRALNOST? - Volim Podgoricu

POČEO INTERNET REFERENDUM GLASAJTE: Da li ste za NATO ili NEUTRALNOST?

Pokret za neutralnost predstavio je projekat  nacionalnog internet referenduma o vojnom status Crne Gore – “Referendum je počeo”.

Sa press konferencije

Inicijator projekta Marko Milačić, nakon što je predstavio vizuelni identitet kampanje za održavanje fer referendum, kazao je da iza projekta stoji ozbiljan, između ostaloga, višemjesečni programerski rad, jer je trebalo ne malo vremena da bi se napravila internet platforma koja će omogućiti da glasanje o vojnom statusu Crne Gore bude fer, da se izbjegnu moguće manipulacije.

“Jedan od ciljeva je da pokažemo kako izgleda i kakvi su rezultati slobodnog i fer glasanja, lišenog sugestivnih pitanja kao što imamo u ISPOS-ovim i drugim itsraživanjima koja naručuje Vlada, lišenog kupovine glasova, lišenog zloupotreba i manipulacija. Vjerujem da će ova akcija, između ostaloga, pokazati ljudima koliko je lijepo glasati slobodno. Referendum je počeo je svojevrsni primjer kako treba. Ovo je početak opsežne kampanje koja za cilj ima održavanje fer referenduma o pitanju učlanjenja u NATO”, rekao je on.

Milačić je kazao da je internet referendum krenuo prije nekoliko dana i da već pokazuje inpresivne rezultate, jer je – maltene bez reklame i prije današnjeg zvaničnog početka –  već glasalo četiri ipo hiljade ljudi, od čega dvotrećinska većina za neutralnost Crne Gore.

On je podsjetio na podatak iz, kako je navdeo, afere Depeša da 84 odsto građana želi da lično – na referendumu – odluči o vojnom statusu zemlje, te da čak 65 odsto onih koji se zalažu za učlanjenje u NATO smatra da odluka treba donijeti na referendumu.

“Zato je sada primarno da se izborimo za osnovno načelo demokratije, ono je ovdje na direktnom udaru: naše prava da odlučujemo o sopstvenoj političkoj sudbini, o državnom, pa, time, i ličnom identitetu. Borba za referendum, pošten i fer, stoga je – bez obzira da li je neko za neutralnosti ili za članstvo u NATO – borba za ono što velika većina građana hoće. Stoga je imperativ današnjice: stati u odbranu volje naroda”, rekao je on.

Programer Vladan Šarac pojasnio je funkcionisanje platforme i kazao da sistem koji se nalazi u pozadini online referenduma koristi Facebook kao sredstvo identifikacije glasača.

“U današnjem vremenu, lični facebook profil predstavlja ličnu kartu osobe, te na osnovu njegove online aktivnosti, ispitujemo da li se radi o stvarnoj osobi, koja je državljanin Crne Gore i punoljetna je. U obzir uzimamo javno dostupne podatke poput IP adrese, mjesta rođenja, trenutne lokacije, mjesta na kojima se osoba označila, geografske tagove, jezik kojim govori, oznake na fotografijama, stranice koje korisnik prati, te ljude sa kojima je povezan. Kredibilitetu osobe doprinosi interakcija sa ranije provjerenim profilima. Ukoliko sistem nema dovoljno podataka za jasno odlučivanje o istinitosti identiteta osoba, automatski prosleđuje zahtjev odgovornim licima, koji ručno ispituju dati profil”, objasnio je on.

Šarac je dodao da na osnovu, kako tvrdi,  dosadašnjeg ispitivanja, procenat uspješnog prepoznavanja datog facebook profila je 95 odsto, te da svaki glasač po završetku glasanja, na stranici votemontenegro.eu, vidi svoj status, tj. da li je glas prihvaćen ili ne.

“Ukoliko glas nije prihvaćen, osoba ima pravo žalbe na ponuđene kontakt adrese, kako bi se status dodatno razmotrio. Sistem je zaštićen od penetracije sa strane, te nije moguće mijenjanje statusa birača, broja glasova ili odabranih odgovora. Svaki glasač može da uputi zahtjev, gdje bi kao odgovor dobio svoj trenutni status sa odabranim odgovorom”, rekao je on.

Marko Milačić je najavio da slijedi opsežna i sistematična internet kampanja o važnosti raspisivanja referenduma, ali neće se sve zadržati na internet promociji i glasanju na formiranom sajtu, već da je to, zapravo, nukleus za terenski rad, obilazak Crne Gore, razgovor sa svim subjektima koji se zalažu za održavanje referenduma, za borbu da se ispoštuje volja građana Crne Gore.

Ukoliko želite da glasate, to možete učiniti OVDJE.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com