Uehara: Najbitniji su ekonomski temelji - Volim Podgoricu

Uehara: Najbitniji su ekonomski temelji

Turizam, poljoprivreda, energetika i informacione tehnologije neki su od sektora u Crnoj Gori u kojima postoje potencijali za ulaganja američkih investitora, saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Margaret En Uehara. Ona je, na poslovnom ručku koji je Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham) organizovala za svoje članove, kazala da su američke kompanije donijele dosta potencijala Crnoj Gori, ali i da država ima dosta potencijala njima da ponudi.

Uehara je, odgovarajući na pitanje u kojim sektorima vidi mogućnosti za dodatna ulaganja američkih kompanija, kazala da je jedan od njih turizam, jer Crna Gora ima rastuće tržište u toj oblasti.

“Drugi je poljoprivreda. SAD je ogromna država i imamo dosta kompanija koje se bave poljoprivredom koje bi mogle da učine dosta u Crnoj Gori. Tu je i sektor energije, posebno kada govorimo o bezbjednosti energije u budućnosti. To je nešto gdje američke kompanije imaju komparativnu prednost, kada je u pitanju energija vjetra i neki drugi obnovljivi izvori”, rekla je Uehara.

U oblasti informacionih tehnologija, kako je ocijenila, pojedine američke kompanije su vodeće u svijetu.

Ona je saopštila da globalna i politička stabilnost i bezbjednost zavise od ekonomskog uspjeha i napretka.

“Ekonomski temelji su ono što je najbitnije”, rekla je Uehara.

Ona se osvrnula i na dobijanje pozivnice za NATO u decembru prošle godine, ocjenjujući da pristupanje Crne Gore tom savezu znači veći nivo bezbjednosti i sigurnosti za državu, region i čitav svijet.

“To ima pozitivan uticaj i na Crnu Goru kao investicionu destinaciju”, smatra Uehara.

Članstvo u NATO, kako je ocijenila, trebalo bi da posluži kao katalizator za dalje investicije, na način što bi se unaprijedila vladavina prava i postigla veća transparentnost.

Uehara smatra da treba omogućiti i jak dijalog između privatnog sektora i crnogorske Vlade, što je od suštinskog značaja.

“Treba maksimizovati potencijal Crne Gore u oblasti ekonomije, jer ova zemlja zaslužuje sve pohvale za uspjeh u usvajanju zakona koja idu na ruku poslovnoj sredini, ali dosta toga još treba da se uradi na polju implementacije”, tvrdi Uehara.

Prema njenim riječima, institucije treba da imaju podršku i kapacitet kako bi sprovele reforme na fer, transparentan i odgovoran način bez političkog uticaja.

“Privlačenje direktnih stranih investicija je nešto što je jako bitno za državu. Takođe, bitno je i da se vodi računa o onim firmama koje već investiraju”, rekla je Uehara.

Na pitanje šta smatra da su ključni problemi koje treba razmotriti tokom ove godine kako bi se unaprijedila poslovna sredina, Uehara je odgovorila da je vladavina prava osnova jakog demokratskog i ekonomskog sistema.

“Ne možete ništa uraditi ukoliko nemate sistem baziran na vladavni prava. Bitno je da se poštuju ugovori, da postoje urbanistički planovi i da sudski slučajevi ne traju dugo”, kazala je Uehara.

Ona smatra i da treba dodatno razmotriti i pitanje transparentnosti.

“Ne bi trebalo da bude bitno koga znate, već šta ćete dobiti i da to sve bude bazirano na pravilima”, rekla je Uehara.

Komentarišući novi zakon o radu, Uehara je saopštila da se dobri rezultati ne mogu postići bez dobrog pravnog okvira.

“Stoga je zakon o radu od suštinskog značaja u ovom smislu. Zaposlenima je potrebna zaštita u smislu da im je potrebna fleksibilnost u radu. Treba i da postoji mogućnost da ljudi prelaze sa jednog mjesta na drugo”, smatra Uehara.

Predsjednik Upravnog odbora AmCham u Crnoj Gori, Katarina Bulatović, rekla je da je ta organizacija od osnivanja, tokom prethodnih osam godina, aktivno učestvovala u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za sve investitore.

“Poseban fokus stavili smo na unaprijeđenju regulatornog okvira kako bi se uslovi za poslovanje u Crnoj Gori približili svjetskim standardima”, kazala je Bulatović.

Ona smatra da je za progres bilo koje vrste neophodno da se djeluje udruženo i proaktivno.

“Intenzivna saradnja sa Vladom je jedan od ključnih razloga za dosadašnje uspješne rezultate u izmjeni regulatornog okvira. Trenutni prioriteti rada naših komiteta su u oblasti radnih odnosa, poreza, nekretnina i građevinarstva, farmaceutske industrije i suzbijanje sive ekonomije”, saopštila je Bulatović.

Ona tvrdi da sami zakoni i propisi nijesu dovoljni.

“Neophodno je obezbijediti punu i neselektivnu implementaciju zakona, kako bi investitori imali garancije za uloženi kapital”, navela je Bulatović.

Jedan od ključnih izazova na svim nivoima je, prema njenim riječima, efikasnost državne administracije.

“U biznisu postoji jednostavan princip. Morate odgovoriti na potrebe klijenata inače će to učiniti konkurencija umjesto vas. Slijedeći taj primjer, državna administracija mora raditi na unaprijeđenju kvaliteta pružanja usluga svim zainteresovanim stranama kako bi osigurala interesovanje investitora za Crnu Goru”, zaključila je Bulatović.

AmCham okuplja više od 70 američkih međunarodnih i lokalnih kompanija koje posluju u Crnoj Gori.

(Rtcg)

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com