CG može računati na podršku Poljske - Volim Podgoricu

CG može računati na podršku Poljske

Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, potvrđuju da je riječ o ozbiljnoj državi kandidatu za članstvo u EU, koja zrelo i odgovorno ispunjava pristupne obaveze i priprema se za buduće članstvo, istaknuto je tokom razgovora ambasadora Pejovića s državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske Konradom Šimanjskim.

Pejović je upoznao Šimanjskog  s aktuelnim stanjem u oblasti pristupnih pregovora, s fokusom na sprovođenje obaveza iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje.

“Takođe je predstavio ključne reformske aktivnosti do kraja 2016. i prenio da je Crna Gora kvalitetno odradila domaći zadatak u nekoliko zahtjevnijih pregovaračkih poglavlja i da spremno dočekujemo njihovo otvaranje do kraja godine. Dodao je i da, na temelju intenzivnog rada u dosad otvorenim poglavljima, očekuje da uskoro počnemo s privremenim zatvaranjem poglavlja u kojima bilježimo dobre rezultate”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Tokom posjete Varšavi ,Pejović je imao odvojene sastanke s predstavnicima Sejma, potpredsjednikom Sejma Rišardom Terleckim, predsjednikom Komisije za vanjske poslove Sejma Gžegožem Shetinom i potpredsjednikom Komisije za evropske poslove Sejma Pјotrom Apelom.

“Posjeta Sejmu je bila prilika za razmjenu mišljenja o ispunjavanju obaveza iz pristupnog procesa i napredovanju Crne Gore prema članstvu u EU. r Pejović je predstavio ostvarene rezultate u pregovorima, s fokusom na sprovedene zakonodavne i institucionalne reforme u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe je upoznao sagovornike s mehanizmom koordinacije pregovaračkog procesa u Crnoj Gori i, u tom kontekstu, ukazao na značajnu ulogu Skupštine i Odbora za evropske integracije i doprinosa koji daju radu cjelokupne pregovaračke strukture”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naglasili da su predstavnici Sejma čestitali na ostvarenim rezultatima i istakli da Crna Gora u nastavku procesa može računati na podršku Poljske i intenziviranje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com