Koji se programi na FPN-u gase - Volim Podgoricu

Koji se programi na FPN-u gase

Sadašnji i bivši studenti Fakulteta političkih nauka (FPN), njih 246, apelovali su na nadležne institucije da saopšte koji se studijski programi na FPN-u gase i poručili da je potrebno raspravljati o realnim problemima visokog obrazovanja u državi.

U reagovanju na navode o mogućem ukidanju nekih studijskih programa na FPN-u i reorganizaciji preostalih uz nekoliko novina, studenti su naveli da reakcija Univeziteta Crne Gore (UCG) na te spekulacije ne opravdava netransparentan način odlučivanja o tom pitanju.

“Niti je jasno kako se kvalitet nastave poboljšava tim izmjenama”, dodali su studenti. Iz Rektorata UCG-a saopštili su da se na FPN-u sagledavaju mogućnosti za reorganizaciju i restrukturiranje studijskih programa, a da su navodi o ukidanju FPN-a spekulacije.

Studenti su zatražili od Rektorata da pokaže da hoće da sačuvaju i nadograđuju kredibilan i stabilan Univerzitet, sa diplomcima koji su konkurentni na svim tržištima rada.

„Apelujemo na Rektorat, na Upravni odbor i na Ministarstvo prosvjete, da se ostave po strani partijski i lični interesi i da se konačno povede rasprava o realnim problemima visokog obrazovanja u Crnoj Gori“, poručili su studenti FPN-a.

Prema njihovim riječima, posljednji potez Rektorata predstavlja završni udarac oslabljenom Univerzitetu i pojedinačnim fakultetima, koji u Crnoj Gori više, kako smatraju, nijesu prioritet onima koji bi po svom opisu morali biti njihovi čuvari prvog reda.

Studenti su pozvali crnogorske studentske organizacije da ne dozvole da, kako su naveli, Rektorat pod izgovorima kvaliteta nastave ili raspoloživosti finansijama “amputiraju” dio po dio Univerziteta, “tvrdeći da se lišavaju “bolesnog tkiva”, a istovremeno dajući snažnu podršku privatnim univerzitetima”.

U apelu studenata navodi se da država koja svjesno podriva svoje javne instuticije, uključujući i obrazovne, nema budućnosti. „Studenti ne postoje zbog FPN-a i UCG-a, ove institucije postoje zbog studenata. Kao takve, imaju obavezu da na ovu temu transparetno i jasno saopšte na čiji predlog i iz kojih razloga se studijski programi gase“, navodi se u apelu.

Dodaje se da su prvu generaciju studenata političkih nauka dočekala obećanja o visokom kvalitetu nastave uz stalna ulaganja, striktnoj upisnoj politici i visokim kriterijumima po kojima će biti ocjenjivano znanje, koje će im omogućiti da postanu eksperti u svojoj oblasti.

U saopštenju se kaže da su kriterijumi za upis bili strogi i dodaje da je podrška Univerziteta učinila da se kao studenti FPN-a osjećaju privilegovano.

Navodi se da je FPN dosljedno sprovodio implementaciju najviših obrazovnih vrijednosti i iznjedrio odličan kadar koji danas učestvuje u političkom i diplomatskom životu države.

Dodaje se da se sada diplomci tri studijska programana Fakultetu suočavaju suočavaju sa mogućnošću da će u skoroj budućnosti imati diplomu nepostojećih usmjerenja. „A čini nam se ubrzo i nepostojećeg Fakulteta“.

Studenti koji potpisuju apel ocijenili su da se godinama radi na sistemskom urušavanju kvaliteta nastave, nameću se ograničenja po pitanju angažovanosti stručnog nastavnog kadra i ne postoje, kako smatraju, napori da se poboljša studentski standard.

„Zato će mladi koji žele da izučavaju međunarodne odnose, ako se naum Rektorata ostvari, to moći da urade, po duplo većoj cijeni – na privatnom fakultetu“, saopštili su studenti.

Oni su dodali da će, u međuvremenu, na tom istom privatnom fakultetu, kroz studentske stipendije, biti omogućene subvencije iz državnog budžeta za studijske programe „od javnog interesa“.

„Iz ovoga se da zaključiti da su gašenje ovih studijskih programa na državnom, a njihovo finansiranje na privatnom univerzitetu stvari od čisto privatnog interesa. Ovakvom odlukom UCG-a, a u izvedbi Rektorata koji radi na rušenju FPN-a, jasno je da se svaki “javni interes” gubi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se ta institucija, umjesto ulaganja u UCG i pojedinačne univerzitetske jedinice kao najvažniji stub visokoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori, suočava sa upornim organičavanjem autonomije, aferama plagiranja i korupcije, političkim pritiscima.

„FPN je samo najnovija žrtva u nizu, koja ovih dana podnosi najteži udar od osnivanja“, dodaje se u apelu.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com