“Ubijali ste nas, ali Srbiju nijeste ubili” - Volim Podgoricu

“Ubijali ste nas, ali Srbiju nijeste ubili”

Centralna državna komemorativna ceremonija povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije održana je u Varvarinu kod Spomenika poginulim građanima na Varvarinskom mostu.

Ceremoniju je predvodio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Vučić je podsjetio da je na današnji dan prije 17 godina pokrenuta agresija na Srbiju, te da su pale su prve bombe.

“Bombe su ubijale muškarce, žene i djecu, uništavale bolnice i fabrike. Noć 24. marta biće zauvijek uklesana u srpsku istoriju kao jedna od najgorih. Ubijali ste nas, ubijali ste našu djecu, ali Srbiju nijeste ubili, jer Srbiju ništa ne može da ubije. Ima dana kada ni sam sebi ništa ne vrijediš, jer stojiš na mjestu na kom djeca nijesu samo plakala nego i umirala. Vesna Zorane, Sanjini rodirtelji, vama i svima drugima koji su nekog izgubili i danas ostajemo dužni”, kazao je premijer Srbije, Vučić.

I da se, kako je rekao, svi pretvorimo u suze “malo bi to suza bilo da se u vama udave vaše tuge”.

“Užasno jadno i bespomoćno se pred vama osjećamo. Jadni smo pred vašom prazninom i nijemi smo pred njenom beskonačnošću. Ostaje nam samo da bar na tren kleknemo pred vama, da sagnemo glavu, mi koji smo dužnici i da taj jedan tren ćutimo. Oprostite i onima koji su ubijali i ne umiju ni ‘izvini’ da kažu. Naše suze i grč na od bola izobličenom licu ne žele da vide”, rekao je Vučić.

On je rekao  da je to bila “besmislena agresija na malu zemlju, pohod koji ništa nije riješio”.

Vučić i Dodik spustili su vijence u Veliku Moravu, sa mosta u Varvarinu.

U Srbiji se danas komemorativnim skupovima, polaganjem vijenaca obilježava 17 godina od NATO bombardovanja SRJ, a vijence na spomenicima vojnim i civilnim žrtvama položili su predstavnici državnih institucija Srbije, vojske, lokalnih vlasti, udruženja, građani.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u Beogradu položio vijenac na spomenik pripadnicima Gardijske brigade Srbije i pacijentima Kliničko-bolničkog centra (KBC) “Dr Dragiša Mišović” Dedinje, stradalim prilikom NATO bombardovanja 1999. godine.

Vijenac na mjesto stradanja vojnika Gardijske brigade i pacijenata KBC “Dragiša Mišović” položio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji, ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević položio je vijenac kraj Spomenika palim borcima u ratovima od 1990. do 1999. godine u Prokuplju.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com