BiH: Pronađen eksploziv u “regrutnom centru” za džihadiste - Volim Podgoricu

BiH: Pronađen eksploziv u “regrutnom centru” za džihadiste

Pripadnici policije BiH su u Velikoj Kladuši, mjestu koji se smatra regrutnim centrom za džihadiste zaplijenili eksploziv i municiju.

Pretres je izvršen na “jednoj lokaciji“ na području Velike Kladuše i pronađeni su trombloni, TNT eksploziv, kao i municija.

Kako prenose bosanskohercegovački mediji, akciju, u sklopu aktivnosti u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, su izvršili pripadnici Federalne uprave policije u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Mjesto Velika Kladuša je u nekoliko navrata nazivano regrutnim centrom za borce Islamske države, kao i naselje koje se nalazi u blizini, Bužim.

Iz ovih opština u posljednjih nekoliko mjeseci sve više ljudi odlazi na sirijsko ratište, a regrutuju se mladi, koji nemaju ratnog iskustva.

Na njihove odluke, da se pridruže teroristima Islamske države, presudan uticaj imaju propovjednici tzv. selefijskog islama.

Molitvi u podne u velikokladuškoj gradskoj džamiji svakodnevno prisustvuju i pripadnici selefijskog pokreta, čije su učenje u BiH tokom rata donijeli mudžahedini.

(B92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com