SKANDALOZNO: GRAĐANI uložili MILIONE, a vidjeli SAMO TRI FILMA! - Volim Podgoricu

SKANDALOZNO: GRAĐANI uložili MILIONE, a vidjeli SAMO TRI FILMA!

Od nezavisnosti do danas, Ministarstvo kulture je putem konkursa za kinematografiju iz budžeta izdvojilo više od dva miliona eura. Skoro milion i po eura izdvojeno je za 16 dugometražnih igranih filmova crnogorskih autora. Od toga su samo tri prikazana u crnogorskim bioskopima.

Većina, i pored dodijeljenog novca, još nije ni snimljena, a izvještaji o potrošenim novcima i sudbinama projekata nijesu dostupni. Prikazani su omnibus  studenata režije FDU Cetinje “Ljubav-ožiljci”;  “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića i “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa” Nikole Vukčevića.

Komentar o sredstvima za kinematografiju pokušali smo da dobijemo i od Ministarstva kulture. Zanimalo nas je da li prate kako se realizuju projekti i da li im se pravdaju sredstva. Tokom tri nedjelje uredno smo slali pitanja više puta. Nije bilo odgovora. Ali, sa druge strane dobili smo od jednog stalnog korisnika sredstava Ministrastva upozoravajuću sms poruku – da se  ne bavimo raspodjelom novca za kulturu. Ministarstvo kulture je nedavno, u dopisu Centru za razvoj nevladinih organizacija najvilo da će pokrenuti spor zbog tri pomenuta filma.

Dolaskom Branislava Mićunovića na mjesto ministra, budžet za film je uvećan za skoro 100.000 eura. Komisija za kinematografiju u sastavu Stevan Koprivica, dramaturg, reditelj Srdan Golubović i producent Mirsad Purivatra, 2008. godine sufinansira  pet projekata sa 220.000 eura.

Izabrana su tri dugometražna filma: “Jevanđelje po Jovanu” Nemanje Bečanovića – 80.000, “Živim da sebe zaboravim” Željka Sošića – 80.000 i omnibus “Ljubav-ožiljci” (Miloša Pušonjića, Ivane Ćetković, Mladena Vujačića i Branislava Milatovića) sa 45.000 eura. Iako je Ministarstvo ugovorom obavezalo dobitnike da filmove završe najkasnije za godinu od potpisivanja ugovora, sva tri filma su imala premijere tek 2011. godine.

Nakon fijaska prethodna dva konkursa u  2009. godini nije bilo raspodjele za kinomatografiju. A sljedeće godine Ministarstvo je – mimo javnog konkursa – podržalo sa 298.000 eura četiri filma, kojima su ranije na konkursima već dali novac: “Mali ljubavni bog” (Živim da sebe zaboravim) Željka Sošića; “Jevanđelje po Jovanu” Nemanje Bečanovića, “As Pik” Draška Đurovića; i “Tenac” (Lokalni vampir) Branka Baletića.

Te godine povećan je i budžet za raspodjelu po konkursu, na 345.000 eura. Sufinansirano je 11 filmskih projekata. Najviše novca, 115.000 eura, je dobio projekat “Ako postoje mrtvi”, reditelja Andra Martinovića, koji skupa sa Andrejem Nikolaidisom potpisuje i scenario, u produkciji “Artikulacija”, čiji je direktor Ivan Đurović. Film ni nakon šest godina nije završen.

CIN-CG je kontaktirao Martinovića, ali nijesmo dobili odgovor. Projekat “Ako postoje mrtvi”, preimenovan je nekoliko puta. Posljednja verzija “Vrijeme između nas”,  prošle  godine je i na konkursu za NVO dobila dodatnih 5.000 eura.

U 2010. sa 50.000 eura podržan je i film “Granice, kiše”, Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, u produkciji Udruženja filmskih stvaralaca CG (UFSCG). Iako je snimanje  počelo 2011, film se još nalazi u postprodukciji.

Iste godine, omnibusu “Đavolja posla”, kojeg, kako se navodi u rješenju konkursa, potpisuju reditelj M. Eraković, scenarista S. Bošković, D. Tripković i V. Raičević, u produkciji NVO Udruženja studenata FDU, pripalo je 20.000 eura. Nema podataka ni da je počeo da se snima.

Ministarstvo kulture 2011. nije raspisivalo konkurs za finansiranje novih filmskih produkcija. Te godine budžet je potrošen na prezentaciju filmskog stvaralaštva Crne Gore na festivalu u Kanu, koju je realizovalo UFSCG. I 2012. filmski djelatnici iz Crne Gore su ostali bez novca, 110.000 eura je podijeljeno regionalnim rediteljima.

Konkursom je 2013. godine podržano sedam projekata sa 178.000. Najviše novca opredijeljeno je za igrani film “Igla ispod praga”, scenario i režija Ivan Marinović, čija je producentska kuća Adriatic Western Herceg Novi i producent.

Marinovićev scenario je osvojio je više međunarodnih nagrada. Na konkursu Filmskog centra Srbije 2014. ovaj film je podržan sa oko 46.000 eura. Luštica Develompment je prošle godine sponzorisala film sa 25.000 eura. Premijera Marinovićevog filma se očekuje ove godine.

U kategoriji dugometražni igrani film 2014. godine dodijeljeno je i 20.000 za film “Slučajevi pravde – dvostruka igra”, scenariste Aleksandra Radunovića Popaja, u režiji Zorana Markovića Zonja, u produkciji PGS Agency. TBOK je, pored potpore Ministarstva, za ovaj projekat obezbijedio i podršku RTCG u iznosu od 25.000. Iako je emitovanje zakazano početkom prošle godine, do toga nije došlo. Uputili smo pitanja Markoviću šta se desilo sa ovim filmom, ali odgovore nijesmo dobili.

Na konkursu 2014. u kategoriji razvoj projekta dodijeljeno je po 35.000 eura za “Hotel Boka”, scenario Maja Todorović i Stevan Koprivica, režija Marija Perović i “Au revoir Montenegro”, scenario i režija Branko Baletić. Filmovi Perovićeve i Baletića dobili su na konkursu 2015. (prvom čije rješenje potpisuje novi ministar Pavle Goranović) rekordne sume – “Hotel Boka” 250.000, a Baletićev projekat pod novim imenom “Adieu, Montenegro” 200.000 eura.

Iz razgovora sa filmskim radnicima uključenima u ova dva projekta saznali smo da je ovo prvi konkurs u kome novac nije podijeljen nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom kulture. Sredstva su data uslovno, biće dobijena kada se putem konkursa u regionu i Evropi, sponzorstva, nađu dodatni novci.

Za posljednji konkurs za sufinansiranje filmske produkcije, raspisan  krajem decembra prošle godine, odluke o podržanim projektima još nijesu objavljene.

Zabrinjavajuća je netransparentnost Ministarstva kulture oko raspolaganja novcem poreskih obveznika. Za razliku od sličnih konkursa u regionu gdje se mogu pročitati sve odluke komisija i  saopštenja o praćenju projekata, na sajtu našeg Ministarstva  nema elementarnih činjenica. Nema odluke o konkursima za pojedine godine, ne objavljuju se često sastav komisije, ni za jednu odluku nema obrazloženja. A o praćenju i realizaciji finansiranih projekata – ni slova.

Ivanović od 2007. snima i čeka potencijalne sponzore

Za vrijeme mandata Predraga Sekulića, 2007, godine, Komisija za kinematografiju koju su činili predsjednik Goran Bulajić i članovi Andrej Nikolaidis i Mirjana Drljević, podijelila je 123.000 eura za šest projekata. Podršku od  60.000 eura za scenario dobio je Radoslav T. Stanišić, za dugometažni film o deportaciji BiH izbjeglica Noć crvenih palmi, u produkciji Podgorica film.

Zoran Marković, Aleksandar Božović i Darko Ivanović dobili su 20.000 eura za scenario omnibusa “Grm od kiše”, produkacija NVO 35 mm. A Vladimir Kosić za scenario “Zlatna palma”, u produkciji doo “Baroom”, takođe 20.000 eura. Nijedan od ova tri filma nije snimljen.

U ugovorima, u koje je CIN-CG imao uvid, predviđena je obaveza da filmovi budu završeni do kraja 2007, da se Ministarstvu podnosi  izvještaj o utrošku sredstava u pisanoj formi, sa kopijama računa. Ugovor precizira i da Ministarstvo ima pravo da traži povraćaj sredstava, ukoliko se projekat ne realizuje. Prema našim informacijama, novac niko nije vratio.

CIN-CG pokušao je da sazna od autora, šta je sa projektima. Nakon dogovora za sastanak, Stanišić se nije više javljao na pozive.

“Za dobijeni novac uradili smo 50 odsto jednog i po 20 odsto od druga dva filma. Nijesmo uspjeli naći dodatne finansije. Čekamo, razgovaramo sa potencijalnim sponzorima, nadamo se. Nijesmo odustali što je najbitnije’’, pojašnjava Darko Ivanović za CIN-CG.

Objašnjava da su za film “Grm od kiše” projektovani troškovi 150.000 eura. Pored novca od Ministarstva kulture, “Grm od kiše” je 2008. dobio dodatnih 21.000 eura. I to na Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Ivanović ističe da su Ministarstvo kulture izvjestili o svemu u aprilu 2014. Skoro sedam godina nakon roka da snime film!

Čeka se i epska istorijska drama u devet epizoda

Za osam filmskih projekata na konkursu 2014. je raspodijeljeno 211.000. Producentska kuća “Dogma” Željka Sošića, dobila je 40.000 eura u kategoriji dugometražnog igranog filma za projekat o Božićnom ustanku, koji kao scenarista i reditelj potpisuje Sošić.

Radi se zapravo i o seriji, koju koproducira RTCG sa 100.000 eura. Taj je novac Vlada vanredno dodijelila javnom servisu. Početku snimanja, u decembru prošle godine, prisustvovao je ministar kulture Pavle Goranović.

RTCG je najavila Božićni ustanak kao “prvu igranu seriju sa istorijskom tematikom u istoriji crnogorske televizije’’ za maj ove godine.  Uz Sošića, kao producenti serije navedeni su i direktor TVCG Rade Vojvodić, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Branimir Popović i novinar Darko Šuković. Umjetnički direktor projekta je pisac Milorad Popović, a stručni konsultant za istorijska pitanja je Novak Adžić.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com