Home / NOVOSTI / Hronika / Brisel: Uhapšen treći osumnjičeni terorista

Brisel: Uhapšen treći osumnjičeni terorista

Odbjegli treći terorista poslije krvnapada na briselskom aerodromu uhapšen je ispred zgrade državnog tužilaštva. Riječ je o navodnom novinaru Fejsalu Šefuu, poznatom po vatrenom zalaganju za islamski ekstremizam, prenose belgijski mediji.

Šefu, viđen na video-snimku s kapom na glavi, treći je terorista koji je, prema listu “Het nivsblad” viđen i u blizini metro stanice Malbek gdje se jedan islamski ekstremista raznio eksplozivom, pri čemu je poginulo 20 i rannjeno više desetina ljudi.

Policija je Šefua u četvrtak uveče uhapsila pošto ga je opazila u automobilu “sitroen c4” dok je polako prolazio ispred zgrade državnog tužilaštva i sad je tužilac protiv njega podigao optužnicu “zbog učešća u djelovanju terorističke grupe, terorističkih ubistava i terorističkih ubistava u pokušaju”.

Tužilaštvo navodi “ozbiljne nalaze koji su podudarni” i koji Šefua neposredno dovode u vezu s terorističkom grupom koja je u eksplozijama na aerodromu i metrou u Briselu usmrtila 28 osoba, što je, kako su saopštile vlasti, nešto manje nego što se dosad smatralo, ali je u tim jezivim pokoljima ranjeno više od 300 ljudi.

Istraga je o Šefuu dobila dragocene podatke od šofera taksija koji je na dan atentata trojicu terorista iz skrovišta u četvrti Skarbek vozio na aerodrom s tri kofera u kojima je bio eksploziv, a još dva kofera s eksplozivom, srećom, nijesu ukrcana jer u taksiju nije bilo mjesta.

Fejsal Šefu je sebe prikazivao kao novinara koji je, pored ostalog, u kratkim video reportažama tvrdio da belgijske vlasti u zatvorima zlostavljaju osuđenike muslimane i za to krivio i belgijske medije.

Belgijski gradonačelnik Ivan Majer saopštio je da je “opasno djelovanje” Šefua dobro poznato vlastima i rekao da je na to upozorio policiju, pored ostalog i zbog toga što je Šefu “vrbovao osobe za uključivanje u ekstremističke grupe”.

(Cdm)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com