RADE IMA 14 GODINA I TEŠKU SUDBINU: Željan sam roditeljske LJUBAVI, tukli su me i OSTAVILI - Volim Podgoricu

RADE IMA 14 GODINA I TEŠKU SUDBINU: Željan sam roditeljske LJUBAVI, tukli su me i OSTAVILI

– Roditelji su me napustili, a ja sam dobro dijete. Često se pitam zbog čega sam to zaslužio. Volio bih da se moji roditelji zapitaju kako bi njima bilo da su na mom mjestu.

Ovo su riječi Radomira Brkića (14) iz Velikih Crljena kod Lazarevca, koji je od malih nogu trpio nečuvenu torturu i patnju koju su mu priredili niko drugi već otac i majka.

– Moj život je grozan. Prvo sam gledao kako tata tuče mamu. Kad se mama preudala, njen muž je stalno tukao mene. Kad sam došao da živim kod bake Dragice, deda je poginuo u saobraćajnoj nesreći. A u školi se zbog siromaštva odvajam od ostale djece. Plašim se šta će biti sa mnom ako ostanem sam – započinje svoju životnu ispovijest Rade, učenik sedmog razreda.
Željan sam roditeljske ljubavi

– Željan sam roditeljske ljubavi. Nikada je nisam imao iako su mi roditelji živi. Ostavili su me. Odgajila me je baka. Ne stidim se toga, ali čeznem da osjetim kako je to kad te vole majka i otac – priča Rade.

695131_srce-za-decu-lazarevac131115ras-foto-emil-conkic013_hsDok govori, Rade izgleda kao da je bar deset godina stariji, jer je znatno zreliji od svojih vršnjaka.
– Rodio sam se u Valjevu 10. maja 2001. godine. Bio sam mali, ali sam stalno slušao oca i babu sa očeve strane kako se svađaju sa majkom. Jednog dana majka je odlučila da napusti oca.

Preselili smo se kod bake Dragice u Velike Crljene. Tu smo u miru proveli nekoliko mjeseci, pa smo se ponovo vratili kod oca. Jednog dana gledao sam kako otac tuče majku. Plakao sam i kroz suze rekao: „Ajmo kod moje bake Dragice“. Tada smo opet napustili oca. Više se nismo vraćali – prisjeća se Rade.

Batine svaki dan

Dok govori trlja oči, ne želi da pusti suzu iako ga emocije nadjačavaju…

– Majka se potom udala za čovjeka koji živi na tri kilometra od nas. Povela je i mene, ali tada nastupa još veći pakao. Njen muž me je stalno tukao. Govorio mi je da nisam dobar, pa sam zato dobijao batine. Tada sam bio malo dijete, mislio sam da sam zaista nešto skrivio, pa sam ćutao i plašio se da kažem nekome.

Majka me nije branila, već je stajala i gledala dok me on tuče. Baka Dragica je jednom prilikom primijetila da sam modar od batina i pitala me je šta se desilo.

Priznao sam da me je majčin muž istukao. Pitala je majku, ali ona je sve porekla. Nije bila na mojoj strani iako sam njeno rođeno dijete – govori sa gorčinom u glasu.

695125_srce-za-decu-lazarevac131115ras-foto-emil-conkic002_igŽive od nadnice

Kaže da mu je najteže bilo kada je pošao u prvi razred.

– Sva su djeca došla s roditeljima, a mene je vodila baka. Gledao sam drugare iz škole kako ih roditelji vole, a onda sam se zapitao zašto mene moji roditelji ne vole?
Para imaju samo kad baka Dragica ide da radi za nadnicu.

– Čim zaradi neki dinar da meni da kupim šta hoću. Ona radi po njivama, ubacuje ugalj i sređuje tuđe kuće kako bi zaradila, jer nemamo nikakva primanja. Kad joj neko tamo gdje radi da bananu ili mandarinu, ona jedva čeka da dođe kući da meni pokloni. Često zna da kaže da za mene mora da ima, a za nju ako pretekne – priča Rade

163b4f3e98d8afdb561816e48a112d58Ostali su bez struje

– Prije nekoliko mjeseci su nam isključili struju. Živjeli smo u mraku dva mjeseca. Baka nije mogla da plati račun. Pitao sam majku da nam pomogne, a ona je samo rekla: “Nemam”. Ni otac nam nije dao pare da platimo – priča Rade. Baka Dragica je pozajmila novac koji još uvijek vraćaju i platila račun.

101108_srce-za-decu-lazarevac-131115-ras-foto-emil-conkic015_630x0Nema novca za ekskurziju

– Ide zima, a kad padne snijeg, baku neće niko zvati da ide u nadnicu, pa se plašim kako ćemo da preživimo. U aprilu moji drugari iz škole idu na rekreativnu nastavu, a ja i ne pomišljam, znam da baka ne može da izdvoji 12.000 dinara. Ne smeta mi, jer ne mogu da tražim nemoguće – zaključuje mali Rade. Rade i Dragica žive u omalenoj kući kod termoelektrane. U maju prošle godine zadesila ih je još jedna katastrofa – poplava. Propao im je sav namještaj i odjeća.

bcb8df57b70d209451e2ddabe57f20e2Voljeću svoju djecu

– Bojim se da ne izgubim baku, mnogo radi i bolesna je. Pitam se šta će biti sa mnom ako ostanem sam. Kako ću da se školujem? Volio bih da završim sve škole, da postanem čovjek, a onda i dobar otac. Da volim svoju djecu. Da im svaki dan kupujem čokoladu i da ih vodim u bioskop, zoološki vrt, na koncert…

(Blic.rs)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com