30 CRNOGORACA bori se za ISIL! - Volim Podgoricu

30 CRNOGORACA bori se za ISIL!

Najmanje 875 boraca sa prostora Balkana bori se na strani Islamske države (ISIL) u Siriji, a među njima je i, nezvanično, 30 sa prostora Crne Gore, rezultati su istraživanja Soufan grupe o stranim borcima.

Gotovo 800 od tih boraca dolazi iz četiri balkanske države  – Bosne, Albanije, Kosova i Makedonije.

“Balkan je istorijski bio dom maloj, ali značajnoj populaciji nasilnih islamskih ekstremista,” navodi se u izvještaju. “To je naročito tačno za države sa većinski muslimanskim stanovništvom na zapadnom Balkanu”.

Prije samo dvije godine, u junu 2014, bilo je relativno malo informacija o tome koliko je militanata sa Balkana otišlo za Siriju, zbog čega je bilo teško utvrditi proporcionalni rast boraca iz regiona.

“Međutim, na osnovu dostupnih podataka, čini se da se broj boraca sa Balkana najmanje udvostručio, ako ne i utrostručio od juna 2014,” upozorava grupa, koja, kako se navodi, pruža vladama i multinacionalnim organizacijama obavještajne usluge iz oblasti bezbjednosti.

Relativno visok broj pristalica ISIL na Balkanu, dodaje se, transformisao je region u tranzitni centar za borce iz drugih zemalja koji planiraju da odu za Siriju.

“ISIL je uložio značajne napore kako bi ubijedio nasilne islamiste sa Balkana da se priključe toj grupi u Siriji. Islamska država pokušava da koristi postojeće mreže ekstremista na Balkanu i veliki broj tamošnjih pristalica da regrutuje borce i pruži pomoć za regrute iz drugih djelova svijeta koji pokušavaju da se domognu Sirije,” navodi se u dokumentu.

(vijesti.me)

1 komentar

  1. Ne dovodite te izrode u vezu sa nama Crnogorcima! To treba po kratkom postupku na granicu kad se budu vraćali a iskreno se nadam da će svi iygunut tamo!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com