PODGORICA: Moj momak ima vaginu i idemo zajedno kod ginekologa - Volim Podgoricu

PODGORICA: Moj momak ima vaginu i idemo zajedno kod ginekologa

Neformalna trans grupa “Transovci” koja djeluje u okviru LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro izvela je sinoć uličnu akciju pod nazivom “Prođimo ispod duge zajedno”, povodom obilježavanja Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba.

“Naziv akcije potiče od legende po kojoj kada dječak prođe ispod duge postaje djevojčica, i obrnuto, kada djevojčica prođe ispod duge postaje dječak. Simbolika ove priče je uzeta kako bi se ukazalo na potrebu za solidarnošću svih građana i građanki Crne Gore sa trans zajednicom, kroz uzajamno razumijevanje i podršku”, saopšteno je iz Queer Montenegra.

Akcija “Prođimo ispod duge zajedno” prva je javna akcija trans i rodno varijantne zajednice u Crnoj Gori, i snažan glas da su LGBTIQ osobe prisutne u društvu i vidljivi, ne samo kao mete nasilja i diskriminacije, već i kao pokret koji jača i bori se za svoja prava.

“​Ovom akcijom želimo da pokažemo društvu da smo tu, da nas ima različitih, i da je u redu biti različit, da je u redu izaći iz kutija rodnih uloga i osloboditi se okova društva. Želimo da ukažemo društvu na potrebu za edukacijom i informisanjem, kako bi svi bili jednaki dio zajednice u Crnoj Gori”, navedeno je u saopštenju.

Tokom ove akcije, trans i rodno varijante osobe su zajedno sa ostalim osobama iz LGBT zajednice lijepilie plakate i stikere sa raznim edukativnim, kreativnim, ali i šaljivim porukama u raznim djelovima Podgorice.

Cilj sprovedene akcije je podizanje vidljivosti trans i rodno varijantnih osoba u Crnoj Gori, podizanje svijesti o postojanju trans i rodno varijante zajednice i ukazivanje na probleme sa kojima se suočavaju u društvu.

“U patrijarhalnom i heteronormativnom crnogorskom društvu, rodni identitet je posmatran isključivo kroz binarni koncept podjele na “muško” i “žensko”, što sa sobom povlači brojne stereotipe i rodne norme. Često, svako prevazilaženje ovih rodnih normi i izlaženje iz rodnih kutija, za trans i rodno varijantne osobe znači osudu, diskriminaciju, odbacivanje, a u mnogo slučajeva i nasilje, bilo verbalno, bilo fizičko. Mi, trans i rodno varijantne osobe u Crnoj Gori, suočavamo se sa mnogim problemima u svakodnevnom životu, počevši od problema u porodici, društvu, institucijama, školama, radnim mjestima – ukratko u svim aspektima naših života, te je malo mjesta na kojima osjećamo sigurnosti i slobodu da budemo to što jesmo i da izrazimo sebe u potpunosti”, istaknuto je u saopštenju.

c4fb0a06-ff2f-4d87-827c-24c102b4b456

“Transovci” je neformalna grupa organizacije Kvir Montenegro koja je nastala kroz grupe samopodrške realizovane kroz program za zaštitu i promociju ljudskih prava trans osoba, i okuplja trans i rodno varijantne osobe Crne Gore.

Grupe samopodrške se održavaju svake druge sedmice, a osim njih postoje regularna druženja trans i rodno varijantnih osoba na kojima se družimo, razmjenjujemo iskustva i priče. Trans grupa “Queer Montenegra” takođe učestvuje i u okupljanju trans i rodno varijantnih osoba regiona, kroz doprinos djelovanju regionalnoj organizaciji “Trans Mreža Balkan”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com