ŠOKANTNI PODACI LJEKARA: Evo kako nas uranijum ubija iz godine u godinu - Volim Podgoricu

ŠOKANTNI PODACI LJEKARA: Evo kako nas uranijum ubija iz godine u godinu

Upotrebom osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja nanijeta je dugoročna šteta našem narodu.

Jer, svake godine imamo porast broja oboljelih za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu. U prilog ovoj činjenici govore brojke na primjeru oboljelih u Kosovskoj Mitrovici, gdje je 2011. registrovano njih 185, sljedeće 225, a 2013. 250. Zato su se naše sumorne prognoze, izrečene još 2002, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije Zapadne vojne alijanse na SRJ izazvati epidemiju malignih oboljenja, ispostavile tačnim.

Ovim riječima dr Nebojša Srbljak, kardiolog u ZC u Kosovskoj Mitrovici i osnivač NVO “Milosrdni anđeo” koja se bavi podacima o broju oboljelih od maligniteta na KiM, objašnjava da su “oni koji su koristili osiromašeni uranijum morali da znaju kakve posljedice izaziva”.

On naglašava da studija njegove organizacije, koja obuhvata period od dvije godine posle bombardovanja, jasno pokazuje da je porast broja oboljelih od malignih bolesti posljedica radioaktivnosti, a ne stresa i drugih loših životnih navika.

“jSetimo se primjera Italije koja je objelodanila da su njihovi vojnici koji su boravili na Kosmetu ozračeni i da je povećan broj hematoloških oboljenja direktna posljedica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom”, kaže dr Srbljak.

“Upravo italijanski vojnici u sastavu Kfora bili su rapoređeni tamo gdje je najviše upotrebavljana municija sa osiromašenim uranijumom, u Peći, Đakovici, na Košarama. Njihove porodice, koliko je meni poznato, dobile su odštetu.”

Dr Srbljak apeluje na nadležne da i naša zemlja formalno zatraži obeštećenje, ne samo za materijalnu štetu nego i zbog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja. Ovaj kardiolog tvrdi da je neko htio da minimizira podatke koje je sa svojim timom objavio još 2002. godine da je na Kosmetu broj obolelih od maligniteta bio povećan za gotovo 200 odsto u odnosu na period prije bombardovanja.

“Da smo u pravu postalo je jasno kada su se tim povodom oglasile i naše komšije Albanci, koji i dalje, uglavnom, preko veza odlaze na liječenje u Beograd. Jer, i oni, to je sasvim očigledno, imaju povjerenje u stručnost srpskih ljekara. I zato mislim da bi konačno mogao da zaživi naš predlog da se ovdje, u Mitrovici, otvori istureno odjeljenje Onkološkog instituta iz Beograda.”

Dr Srbljak, iako smatra pozitivnim što se posljednjih godina prate statistički podaci o broju oboljelih, kaže da je vrlo loše to što ovaj problem ne shvatamo i doživljavamo kao nacionalni, nego “kao tuđu nesreću”.

(Srbija Danas/Večernje novosti)

1 komentar

  1. Spot lets start work on this write-up, I honestly feel this web site needs a great deal more consideration. I’ll more likely once more to study additional, thank you for that information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com