Tramp: NATO JE PREVAZIĐEN I PREVIŠE KOŠTA! - Volim Podgoricu

Tramp: NATO JE PREVAZIĐEN I PREVIŠE KOŠTA!

Pretendent na nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsjednika SAD Donald Tramp najavio je da će, ukoliko pobijedi na izborima 8. novembra, učiniti snažan zaokret u odnosu na etabliranu američku spoljnu politiku, rekavši između ostalog da bi reorganizovao NATO i možda prestao da kupuje naftu od Saudijske Arabije.

Samo nekoliko dana prije Nuklearnog bezbjednosnog samita u Vašingtonu, čiji će domaćin biti američki predsjednik Barak Obama, a kome će prisustvovati 56 delegacija, Tramp je “udvostručio” svoju kritiku NATO, alijanse koja je decenijama bila ugaoni kamen američke spoljne politike i zatražio njegovu reorganizciju, prenosi Rojters.

“NATO je zastario,” rekao je Tramp u emisiji televizije ABC, rekavši da je alijansa osnovana u drugo vrijeme, kada je glavna prijetnja Zapadu bio Sovjetski savez.

NATO danas nije pogodan za borbu protiv terorizma i previše košta SAD i zato ga treba smanjiti i reorganizovati, dodao je on.

U intervjuu “Njujork tajmsu” Tramp je takođe rekao da bi, ukoliko postane predsjednik, razmotrio mogućnost da Japanu i Južnoj Koreji dozvoli da razviju sopstveno nuklerano oružje umjesto da se oslanjaju na zaštitu SAD protiv Sjeverne Koreje i Kine, što takođe predstavlja veliko odstupanje od standardne američke politike.

Američki milijarder će, kako kaže, možda obustaviti kupovinu nafte iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja ukoliko one ne budu poslale kopnene trupe u borbu protiv Islamske države ili platile SAD da to učine.

Njegov rival u borbi za nominaciju Republikanske stranke Ted Kruz rekao je da su Tramove ideje o NATO “katastrofalno budalaste.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com