Konjević: Imamo dogovor o šest pitanja, sporan Tivat - Volim Podgoricu

Konjević: Imamo dogovor o šest pitanja, sporan Tivat

Nakon što je 19. februara došlo do kraha političkih pregovora o uslovima za fer izbore, čini se da će narednih dana sporazum ipak biti postignut. Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije SDP za Antenu M kaže da se došlo do saglasja o najvećem broju pitanja koja su ranije bila sporna.

“Očekivanje jeste da u narednih nekoliko dana dođe do odlučivanja i DPS-a i od tri opozicione partije, Demosa, SDP-a i URA-e, da li je ovaj tekst koji je na stolu prihvatljiv. Dakle tekst je na stolu u političkom smislu i postignuta je saglasnost od sedam spornih pitanja u vezi sa šest”, navodi Konjević.

Objašnjava da je ostalo sporno pitanje izbora u Tivtu ali napominje da je veoma važno što se postigla saglasnost u vezi sa ANB-om i Javnim servisom. Navodi da su ocjene Savjeta RTCG na fonu onoga što je bila konstatacija opozicije.

“Mislim da je dobro što je Savjet konstatovao na sjednici da kvalitet informativnog programa je na nedopustivo niskom nivou, imajući u vidu da se ogromna sredstva izdvajaju za finansiranje Javnog servisa. Imamo situaciju da su informativni programi nekih privatnih televizija gledaniji i da imaju veće povjerenje građanstva nego što je to informativni program Javnog servisa. Tako da su ocjene Savjeta indirektna potvrda onoga što su bile ocjene značajnog dijela javnosti”, kaže Konjević.

Dritan Abazović iz URA-e, ne zna kako bi moglo biti riješeno pitanje Tivta.

“Ako DPS misli da bi bilo dobro za evropski standard da idu na izbore u kojima ne učestvuje značajan dio opozicije, poslije čijih će rezultata kakvi god oni bili, da se podigne velika prašina, ako misle da je to dobro i korisno za Crnu Goru pa i za njih, oni neka iskoriste te njihove zakonske mogućnosti, za nas je to obična farsa”, objašnjava Abazović.

On, međutim, navodi da bi prema njegovim saznanjima DPS mogao imati neke nove zahtjeve.

“Kolege iz DPS-a nijesu zadovoljne kako se odvijala situacija u vezi sa Krivokapićem, odnosno procedurom za njegovo razrješenje. Svako uvlačenje dodatnih zahtjeva bi bio veliki korak unazad”, ističeAbazović.

U međuvremenu, iz Pozitivne Crne Gore je saopšteno da se raduju skorom potpisivanju sporazuma i to vide kao krunu politike mira, kontinuiteta evroatlantskih integracija i izlaska iz političke krize na demokratski način.

Poslanica Azra Jasavić je za Dnevne novine kazala da je ta stranka ponijela najveći teret u otvaranju političkih procesa, te nema načina da Pozitivna ne bude sastavni dio vlade izbornog povjerenja koja treba da se formira.

“Mi jesmo otvorili vrata Vlade za druge, ali svakako da smo ih otvorili za nas. Razmišljati da smo otvorili vrata Vlade za druge, a da smo ih zatvorili za sebe je apsurd”, poručila je Jasavić.

Komentarišući izjavu Jasavić, Dritan Abazović kaže da je Pozitivna stranka koja je svojevoljno podržala Vladu, “i ako traže kvotu neka je traže kod DPS-a”.

“Mislim da je potpuno prirodno i normalno da one partije koje čine opoziciju dijele, odnosno budu spremne na raspodjelu onih mjesta koja pripadaju opoziciji. Sve ostale nadam se potpisinike opozicione, tu računam i SNP, žao mi je što Demokrate ne žele da potpišu, vrlo su dobrodošle. I ukoliko se nešto promijeni kod DF-a”, navodi Abazović.

Jasavić je kazala da ako bi neko pomislio da Pozitivna ne treba da bude dio vlade izbornog povjerenja, onda nije riječ o principima, već, kako je rekla, o tome koji dio kolača i funkcija će ko da prigrabi.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com