ZA SVAKU POHVALU: Od početka rada Banka hrane pomogla 12.400 porodica - Volim Podgoricu

ZA SVAKU POHVALU: Od početka rada Banka hrane pomogla 12.400 porodica

Humanitarna nevladina organizacija Banka Hrane Crne Gore za šest godina rada i postojanja podijelila je siromašnim građanima 162,3 tone hrane i pomogli 12.400 porodica sa 51.750 članova.

Banka hrane sjutra obilježava šest godina rada, a za taj period su realizovali 749 konkretnih akcija. Sarađivali su sa 182 organizacije, a u humanitarnim akcijama učestvovalo je 2.530 volontera.

“Kao prva NVO U Crnoj Gori koja se bavi problemima siromaštva, gladi i bacanja viškova hrane imali smo , skoro svakodnevno, priliku da se suočavamo sa teškim ljudskim sudbinama i da se neposredno upoznamo sa pravim licem ovih strukturnih problema našeg društva”, poručuju iz te NVO.

Siromaštvo, kako ističe, nije problem samo našeg društva već spada u globalni problem, pa kao takav zaslužuje ozbiljnu pažnju i sistemski pristup rješavanja istog, prenosi portal RTCG.

“Banka Hrane se isključivo bavila najugroženijim gradjanima Crne Gore, bez obzira na njihovu naciju, vjeru ili političku pripadnost”, stoji u saopštenju.

Ugroženi su, kako navode, danas shvatili da siromaštvo nije sramota, jer nije nastalo njihovom krivicom, već je do njega došlo usled društvenih promjena u kojima su neki bili žrtve tranzicije ili se nisu u toku nje najbolje “snašli”.

“Na žalost i dalje je veoma važan faktor pri zapošljavanju “veza” ili “politička pripadnost”, a ne kvalitet kandidata”, poručili sui z Banke hrane.

Banka hrane, kako ističu, nakon 6 godina rada nema svoje prostorije. “Hranu smještamo u privremene magacine (podrume) kod prijatelja naše fondacije, a volonteri i menadžemnent Banke hrane sve aktivnosti obavljaju bez ikakve novčane nadoknade. Sami snosimo troškove rada: telefona ,goriva, hranu prevozimo svojim automobilima ili uz pomoc kompanija donator”, poručuju iz Banke hrane.

Za razliku od drugih zemalja u regionu i Evropi, nemaju, kako ističu, podršku države iako je evidentan društveno korisni rad kojim se bave.

Ističu i da se sve veći broj građana Crne Gore obraća Banki hrane za pomoć.

“Banka Hrane je javno pozivala Vladu da se otvori narodne kuhinje u svim većim gradovima, da se otvore socijalne prodavnice, da se obezbjedi paket besplatne električne energije za najsiromašnije, da se omogući besplatan obrok za djecu u školama, da se otvore skloništa za beskućnike, da se donacije hrane oslobode poreza, da se sankcioniše bacanje viškova hrane u hipermarektima, hotelima, restoranima, da korisnici socijalne pomoći imaju prednost prilikom zapošljavanja i da se poslodavcima obezbijede neke povlastice.

Nijesu nas čuli, na žalost socijalno ugroženih porodica u našoj državi”, zaključuje se u saopštenju Banke hrane.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com