Zatvor Jusovača carstvo muka - Volim Podgoricu

Zatvor Jusovača carstvo muka

Mje­sna za­jed­ni­ca Drač tra­ži­la je od Mi­ni­star­stva kul­tu­re da ure­di ko­mleks tam­ni­ce Ju­so­va­če, po­zna­ta kao „car­stvo mu­ka”. Isti do­pis po­sla­li su i Upra­vi za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra. Od­go­vo­rom ko­ji su do­bi­li ni­je­su za­do­volj­ni. Iz ove dvi­je in­sti­tu­ci­je od­go­vo­re­no im je da ima­ju u pla­nu ure­đe­nje ovog za­tvo­ra, ali ni­je­su mo­gli sa­op­šti­ti ka­da će to ura­di­ti. Pred­sjed­nik MZ Drač Ismet Tur­ko­vić sma­tra da se mo­ra ur­gent­no re­a­go­va­ti i pla­ni­ra da se po tom pi­ta­nju obra­ti i Glav­nom gra­du.
-Ku­će kod Ju­so­va­če go­re­le su u po­ža­ru pri­je tri, če­ti­ri mje­se­ca. Sa­da je tu osta­lo pra­vo ru­glo. Mi smo, kao mje­sna za­jed­ni­ca tra­ži­li od Mi­ni­star­stva kul­tu­re i Upra­ve za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra da se to upri­sto­ji. Od­go­vor smo na­kon od­re­đe­nog vre­me­na do­bi­li i re­kli su nam da ima­ju u pla­nu ali kad će to bi­ti ne zna­ju. Još je sve po sta­rom. Tap­ka­nje u jed­nom mje­stu, jer ni­ko ni­šta pred­u­zeo ni­je – re­kao je Tur­ko­vić.
Tur­ko­vić sma­tra da je Ju­so­va­ča sa­da­šnjim iz­gle­dom pra­vo ru­glo gra­da.
-Ovo je pra­vo ru­glo Pod­go­ri­ce. Tu su Že­lje­znič­ka i Auto­bu­ska sta­ni­ca i tu­ri­sti pro­la­ze po­red Ju­so­va­če. Kad vi­de u ka­kvom je sta­nju zgro­ze se. Tu­ri­sti­ma uop­šte ne oda­je­mo uti­sak ured­ne i li­je­pe Pod­go­ri­ce. Ka­da ih ova­kav obje­kat do­če­ka na ulaz u grad, mo­že­te li za­mi­sli­ti šta im sve pad­ne na pa­met. Tra­ži­li smo ma­kar da je upri­sto­je, da na­pra­ve krov i ogra­du, da li­či na ne­što. Ova­ko je uža­sno i de­fi­ni­tiv­no naj­ve­ći pro­blem gra­da. Oče­ku­je­mo da će gra­do­na­čel­nik po­di­je­li­ti na­še mi­šlje­nje i od­mah po­kre­nu­ti ne­ku ak­ci­ju ure­đe­nja Ju­so­va­če – ka­zao je Tur­ko­vić.
Tam­ni­ca Ju­so­va­ča je spo­me­nik tre­će ka­te­go­ri­je. U re­gi­stru za­šti­će­nih spo­me­ni­ka je od 1979. go­di­ne ali je u za­pu­šte­nom i do­brim di­je­lom ru­šev­nom sta­nju. Kom­pleks sa­dr­ži vi­še obje­ka­ta, na uglo­vi­ma zi­do­va su ku­le stra­ža­re, a u unu­tra­šnjo­sti dvi­je ve­će sprat­ne zgra­de – mu­ški i žen­ski za­tvor kao i ru­i­ne uprav­ne zgra­de, ku­hi­nje, ma­ga­ci­na i ra­di­o­ni­ca. Kom­pleks je po­čeo gra­di­ti Ju­so Mu­čin Kr­nić sre­di­nom 19. vi­je­ka, ko­ri­sni­ci ku­će ko­ju je on sa­zi­dao su se mi­je­nja­li pa je tu ži­vio i Mar­ko Mi­lja­nov, a svo­je­vre­me­no ra­di­la mu­zič­ka ško­la. Do­ku­plji­va­ne su i su­sjed­ne ku­će da bi 1893. go­di­ne tu bio for­mi­ran za­tvor i ostao do kra­ja še­zde­se­tih go­di­na ka­da je for­mi­ran sa­da­šnji u Spu­žu.

(Dan)

1 komentar

  1. Do temelja sravniti,napraviti tu nešto sasvim drugo potrbno građanima.Ionako je Drač getoizirano selo u centru Podgorice.Staviti jednu spomen ploču.Dragi predsjedniče mjesne zajednice Drač je ruglo grada samo po sebi,uskoro se tu neće moći živjeti.Sve je usko,električni kablovi vise iznad kuća.Na sve strane razne ruševine,ja mislim da goreg mjesta za stanovanje nema.Ulica Vlada Martinovića je poprište ljudi koji zbog skučenog prostora svakim danom izbacuju frustracije razne vrste.Drač izgleda kao kasaba iz polovine 19 vijeka.Niđe prodavnice,niđe banke,ili kakve druge ustanove potrebne čovjeku u 21 vijeku.Ogroman prostor bez doma zdravlja.Glavni grad svjesno uništava ovo naselje ne bi li narod dao zemlju za bud zašto da bi građevinska kamarila za male pare zaradila basnoslovan novac.Drač je TUGAA…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com