Djevojčica J.S. (4) u vrtiću preminula od varičele - Volim Podgoricu

Djevojčica J.S. (4) u vrtiću preminula od varičele

U obdaništu “Zvončić” koji je pohađala četovorogodišnja J.S iz Niša koja je iznenada preminula u utorak, proglašena je epidemija varičele.

Osmoro djece je oboljelo od te bolesti, kazala je za Betu načelnica Higijensko-epidemiološkog odjeljenja niškog Doma zdravlja Svetlana Kostić.

Prema njenim riječima, svi oboljeli mališani su iz grupe koju je pohađala preminula J.S.

“Vrtić nije zatvoren ali su zbog epidemije varičele pojačane sanitarno higijenske mjere i pooštrena trijaža djece”, kazala je Kostić.

Ona je istakla da se uskoro očekuju rezultati briseva koji su uzeti od sve djece ali zaposlenih. Od tih rezultata zavisiće dalje djelovanje nadležnih zdravstvenih službi i ustanova.

“Za sada su u vrtiću preduzete sve propisane i potrebne mjere, a ukoliko bude potrebno, biće preduzete i nove mjere”, kazala je Kostić.

Vrtić “Zvončić”, dodala je Kostić, pohađa ukupno 247 mališana.

Kostić je, takođe, istakla da su raniji propisi omogućavali da mnogo brže bude otkrivena epidemija varičele.

“Ranije su oboljeli mališani evidentirani po imenu i prezimenu, kao i po vrtiću ili školi koju pohađaju. Sada propisi nalažu da zdravstvene ustanove samo brojčano prikazuju broj oboljelih”, istakla je Kostić.

Djevojčica J.S. koja je iznenada umrla na putu ka bolnici, oboljela je od varičela, a prvi preliminarni rezultati obdukcije pokazuju i na prisustvo streptokoke tipa A.

2 komentara

  1. Spot i’ll carry on with this write-up, I truly think this site requirements a great deal more consideration. I’ll oftimes be once more to see far more, many thanks that info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com