NAJVEĆE CURENJE PAPIRA U ISTORIJI NOVINARSTVA: Tragovi vode do CRNE GORE! - Volim Podgoricu

NAJVEĆE CURENJE PAPIRA U ISTORIJI NOVINARSTVA: Tragovi vode do CRNE GORE!

Barem 13 kompanija iz Crne Gore pominje se u dokumentima koji su postali dostupni nakon najvećeg curenja papira u istoriji novinarstva.

Na mapi koju je objavio Irish times prikazano je ka kojim sve državama vode tragovi tajanstvenih ofšor kompanija za skrivanje bogatstva, utaju poreza i prevaru.

Prema toj mapi u Crnoj Gori ima 13 kompanija povezanih sa ofšor destinacijama, navode se i dva klijenta i dva krajnja korisnika, kao i 16 akcionara.

U Srbiji, prema mapi, nema kompanija i klijenata koji se pominju, ali ima dva krajnja korisnika i 28 akcionara. Iz Hrvatske se pominju po tri kompanije i klijenta, 8 krajnjih korisnika i 22 akcionara, a iz Bosne i Hercegovine svega jedan krajnji korisnik i troje akcionara.

Slovenija na mapi ima 21 kompaniju, dva klijenta i devet krajnjih korisnika, kao i 36 akcionara, Albanija ima dvije firme, tri krajnja korisnika i 22 akcionara, a Makedonija ima po dvije kompanije, klijenta i akcionara.

Informacije iz dokumenata su sinoć izazvale veliku pažnju svjetske janosti, a između ostalog otkrivaju ofšor kompanije 12 aktuelnih i bivših svjetskh lidera, među kojima su predsjednik Ukrajine, premijeri Islanda i Pakistan, kralj Saudijske Arabije, djeca predsjednika Azerbejdžana, članovi porodice kineskog lidera Si Đinpinga i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Među najvećim otkrićima je i uvid u mrežu tajnog ofšor poslovanja koja otkriva kako su saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina premještali dvije milijarde dolara preko raznih banaka i sumnjivih kompanija.

Curenje dokumenata iz firme Mosak Fonseka je jedno od najvećih u istoriji novinarstva, veći od američkih diplomatskih depeša preko Vikiliksa ili afere Snouden. Ukupno ima 11,5 miliona dokumenta i 2,6 terbajta informacija, izvučenih iz interne baze podataka firme Mosak Fonseka. Izvor „Zidojče cajtunga“ je dostavio ovom njemačkom listu prošle godfine i od tada traje istraga koju predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, u Crnoj Gori poznat po prošlogodišnjoj objavi da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara na računu u Švajcarskoj prije desetak godina. Dokumenti – e-mailovi, bankovni računi i dosijei klijenata – potiču iz perioda od 1977. do decembra 2015. a u njima se pominje 214.488 različitih kompanija, trustova i fondacija, kao i 14.153 klijenta. U dokumentima se pominje 12 sadašnjih lidera država, kao i 128 drugih sadašnjih ili bivših političara i javnih zvaničnika, te 29 milijardera sa Forbsove liste. Mosak Fonseka osnivao je kompanije za 61 člana porodica i saradnika premijera, predsjednika ili kraljeva širom svijeta. U dokumentima se pominju 202 države i teritorije. Istragu je vodilo gotovo 400 novinara širom svijeta iz 109 medijskih organizacija iz 109 različitih država, uključujući OCCRP, Gardijan, BBC, Zidojče cajtung i druge. U dokumentima se nalaze imena barem 33 osobe i kompanije koje se nalaze na crnoj listi vlade Sjedinjenih Američkih Država zbog dokaza da su poslovali sa meksičkim narkobosovima, ali i terorističkim organizacijama poput Hezbolaha.

Mosak Fonseka je panamska advokatska firma koja pruža usluge osnivanja kompanija u ofšor zonama poput Britanskih Djevičanskih Ostrva. Upravlja ofšor firmama za godišnju nadoknadu. Pruža usluge upravljanja bogatstvom.

Sjedište joj je u Panami, ali radi po čitavom svijetu. Na svom sajtu tvrdi da zapošljava 600 ljudi u 42 zemlje. Ima predstavništva širom svijeta, koja uzimaju nove klijente i imaju ekskluzivna prava da koriste njen brend. Mosak Fonseka operiše u „poreskim rajevima“ poput Švajcarske, Kipra, Džersija, Singapura, Paname i Ajl Of Mena, ukupno 21. Četvrti je pružalac ofšor usluga na svijetu, osnovala je više od 300.000 kompanija. Više od pola je registrovano u poreskim rajevima pod britanskom nadležnošću, kao i u samoj Britaniji.

(vijesti.me)

2 komentara

  1. What your saying is fully true. I know that everybody have to say the exact same matter, but I just consider that you put it in a way that everyone can understand. I also love the photographs you set in the following. They match so properly with what youre attempting to say. Im positive youll reach so many men and women with what youve got to say.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com