Podgoričanka Bahrija živi za svoju djecu, najviše je bole NJIHOVE SUZE ZBOG NEMAŠTINE - Volim Podgoricu

Podgoričanka Bahrija živi za svoju djecu, najviše je bole NJIHOVE SUZE ZBOG NEMAŠTINE

Volonteri Banke hrane posjetili su samohranu majku Bahriju Elezović i apelovali za pomoć. Prenosimo njihovo saopštenje u cjelosti:

“Kada smo posjetili  porodicu  Elezović u Podgoričkom naselju Stari Aerodrom osjetili smo povezanost i ljubav  medju članovima  porodice. Samohrana majka Bahrija svoju utjehu za težak život  našla je u svojoj djeci.

“Moj život od rodjenja je bio jako  težak.Roditelji su se mučili da prehrane nas , četvoro djece.Otac je umro a majka se nakon toga razboljela.”.

Da će doći  bolja vremena nadala se Bahrija kada je kao  jako mlada  srela svog  nevjenčanog supruga.Živjeli su  skromno i  ubrzo dobili kćerku.Iznenada on   je otisao  iz stana  i nikad se nije vratio.Čula je da je van zemlje …

Skrhana bolom  vratila se Bahrija kod svojih roditelja , nije imala načina da samostalno  započne život.

Život sa porodicom je bio težak ,pun nemaštine i briga.

Kada je upoznala budućeg supruga i kada ju je zaprosio mislila je da je to kraj njenim mukama , nadala se da će  konačno imati ljubav i podršku .Rodila je sina a nakon toga i kćerku.
Sa nepunih 20 dana kćerkinog života napustla je muža jer je uvidjela da on ne želi da radi za svoju porodicu a interesovale su ga i druge žene ,kaže nam sa tugom Bahrija.

bahrija1

Opet se vratila kod svojih i živjela sa njima dok nije dobila  rješenje za socijalnu pomoć.
Sa  primanjima od  svega  167 eura MOP-a  i dječijeg dodatka  iznajmila je  polunamješten stan  za 100 eura i otpočela samostalan život sa djecom.

Račun za struja  obično bude 50,60 eura mjesečno  a i ostali  troškovi su tu. Bahrija  se trudi da , što je moguće viśe radi ,kako bi djeci obezbijedila kako tako normalan život.”Očistim tepihe ,pospremim kuće … sve radim do čega mogu doći ali nema posla ,slabo.I oni koji su ranije plaćali  za usluge sada sami rade  ,teško je vrijeme “- kaže Bahrija.

“Nije lako  biti samohrana majka.” Ovi mali, misleći na mladju kćerku Ninu koja će 1.maja napuniti 2 godine i sina Darisa koji ima 4 godine , nisu još svjesni naše  situacije ali starija kćerka  Aida ,maturankinja medicinske škole itekako  jeste . Ona nije išla  na matursku ekskurziju zbog finansijskih razloga a i  da bi čuvala mladju sestru i brata kako  bi majka mogla raditi za dnevnicu.

“Aida je divno dijete , dobar  je djak ,skromna , najviše je pogadja kada vidi suze u mojim očima zbog nemaštine iako ih ja krijem nabolje što  umijem ” – jada nam se Bahrija. “Ima dobre drugaruce,kupe joj užinu u školi , plate kafu  u kafiću  jer znaju da ona nema.”.

To meni kao majki  smeta a i Aidi  je neprijatno ali nema načina da izbjegne.
Često  im kaže da je jela kući da joj se kafa ne pije …ali drugarice je ne slušaju. Na silu je odvedu sa njima.

Uskoro će biti matursko veče, društvo u školi razgovara  o garderobi. Aida se ne uključuje u razgovor.Osim što nema haljinu  i obuću nema ni novac za participaciju. Zna Bahrija da bi Aida željela da ide na proslavu  mature , ali kako …nema načina da zaradi toliko novca , sa žaljenjem zaključuje ona .

bahrija2

Voljela bi Aida da  može drugarice dovesti kući , da im barem kafu  skuva , pokaže  malu zahvalnost za sve što čine za nju   ali u malom stanu je to nemoguće. Nemaju sto i stolice. U jednoj sobi je  mali dvosjed , poklon od kumova na kome spavaju  majka i mladja kćerka.U vlažnoj spavaćoj  sobi , koja je uzrok čestim prehladama djece , je ormar i  krevet  na kome spava Aida i njen brat.

Nema ova porodica  šporet , imali su mali , gazdin ali se odavno pokvario i ne može se popraviti .Na plinsko kuvalo skuvaju supicu i malo šta drugo mogu.Jedu uglavnom suvu hranu kada je  imaju ,keks i mlijeko  jedu mladja djeca .Starija kćerka i majka često legnu gladne na spavanje.

Vlasnik  stana im je dao TV na korišćenje  da imaju djeca da gledaju crtani film jer slabo  izlaze vani.Igraju se sa malobrojnim , polomljenim gračkama u stanu.Kada su napolju ,vide drugu djecu kako voze biciklo , jedu smoki  ili piju sok pa traže , kaže nam Bahrija. Mali su ,ne razumiju nemaštinu još .Da ne bi plakali uvede ih u stan.

“Rodjendane  i nove godine ne slavimo, za nas je praznik kada imamo šta jesti.Voće,meso,slatkiši to sve moja djeca žele ” – sa žaljenjem kaže majka.Odemo kod komšija i kumova  ponekad  , djeca  tada jedu ponešto.Znaju  oni kako živimo pa i ne pitaju da li smo gladni.Podijele sa nama šta imaju.

Bahrija pere ručno  veś jer nema  mašinu.Ponekad ponese kod majke ono što se otkuvava.Tamo nekada i ručaju krompir ili paštu, teško živi i majka pa ne može više  pomoći.

Bivši  muž ne prima platu  ,nema  imovinu pa iako imaju sudsku presudu da  mora plaćati alimentaciju nema načina da se ona naplati.

Bila je  u socijalnom  Bahrija da traži pomoć , rekli su joj da ne mogu pomoći , da se snadje su  joj poručili  – kaze ona.
Pisala  je i nadležnim insticijama ,molila za pomoć , pojašnjava .Nije dobila odgovor .

bahrija4

Konkurisala je za  rješenje stambenog pitanja  2012. a i sada je konkurs u toku na koga se javila .Kada bi imali   krov nad glavom , da ga  ne plaćaju , bi se nekako i snalazili ali ovako baš nikako, jada nam se Bahrija.

Ovoj porodici bi pomoć predstavljala donacija  hrane ,. Banka hrane je donijela za jedan period hranu i higijenska sredstva  ali njima pomoć treba u kontinuitetu.
Obuća (br 29,dječak,26 djevojčica ,40 starija kćerka,majka 41 ) , odjeća ,veś, pelene …sve je dobrodošlo.”

Banka hrane će svima koji žele pomoći  dati kontakt porodice putem
e maila [email protected]
mob tel  069495680 ili
u inboxu fb stranice
https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl

Ziro račun za pomoć je kod Prve  banke
535-0400200129278-87 na ime Elezović Bahrija

1 komentar

  1. Thank you for the good critique. Me & my friend were just preparing to do a little research about this. We got a book from our local library but I think I’ve learned better from this post. I’m very glad to see such wonderful information being shared freely out there..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com