DRI češlja Glavni grad - Volim Podgoricu

DRI češlja Glavni grad

Dr­žav­na re­vo­zor­ska in­sti­tu­ci­ja Cr­ne Go­re (DRI) ušla je u Glav­ni grad i po­če­la re­vi­zi­ju za­vr­šnog ra­ču­na lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve za 2014 go­di­nu. To je pr­vi za­vr­šni ra­čun ko­ji je pot­pi­sao gra­do­na­čel­nik Sla­vo­ljub Sti­je­po­vić u ina­če iz­bor­noj go­di­ni. Ka­ko je funk­ci­ju pre­u­zeo 6. ok­to­bra, a Mi­o­mi­ru Mu­go­ši je man­dat pre­stao 24. ju­na Stijepović je završni račun pot­pi­sao za obo­ji­cu. Se­kre­tar za fi­nan­si­je kod Sti­je­po­vi­ća i Mu­go­še je Mi­o­mir Jak­šić.
Kon­tro­lu za­ko­ni­to­sti, eko­no­mič­no­sti i efi­ka­snost tro­še­nja bu­džet­skih sred­sta­va vr­ši Dra­gi­ša Pe­šić, član Se­na­ta DRI. Pe­šić je „Da­nu” po­tvr­dio da su po­če­li fi­nan­sij­sku re­vi­zi­ju Glav­nog gra­da.
-Mi smo po­če­li re­vi­zu­ju Glav­nog gra­da, tač­ni­je re­vi­zi­ju pra­vil­no­sti bu­dže­ta za 2014. go­di­nu. Ak­tiv­no­sti su već u to­ku i tre­nut­no ra­di­mo na te­re­nu. Shod­no na­šem de­talj­nom pla­nu, ko­ji smo usvo­ji­li, oče­ku­jem da se re­vi­zi­ja okon­ča do sre­di­ne ove go­di­ne. Dr­žav­na re­vi­zor­ska in­sti­tu­ci­ja je go­di­šnjim pla­nom ob­u­hva­ti­la i pla­ni­ra­la re­vi­zu­ju Glav­nog gra­da i ona će to i re­a­li­zo­va­ti – sa­op­štio je Pe­šić.
Da na­kon go­di­na u ko­ji­ma je vr­še­na ko­mer­cij­ala­na re­vi­zi­ja Glav­ni grad pre­kon­tro­li­še Dr­žav­na re­vi­zor­ska in­sti­tu­ci­ja u vi­še na­vra­ta po­zi­va­la je Zden­ka Po­po­vić, od­bor­nik De­mo­kra­ta. Ona je na sjed­ni­ci grad­skog par­la­men­ta 10. ju­na pro­šle go­di­ne, ka­da se ras­pra­vlja­lo o za­vr­šnom ra­ču­nu Glav­nog gra­da za 2014. go­di­nu, jav­no po­zva­la DRI da utvr­di stvar­no fi­nan­sij­sko sta­nje u Glav­nom gra­du. Ona je ta­da oci­je­ni­la da su pri­ho­di u 2014. go­di­ni pa­li, ali da vlast tvr­di da su oni uve­ća­ni.
Po­po­vić je po­zdra­vi­la od­lu­ku DRI da iz­vr­ši ne­za­vi­snu re­vi­zi­ju u Glav­nom gra­du.
-Ko­nač­no je da­ša­o dan ka­da tre­ba iz­vr­ši­ti pot­pu­nu kon­tro­lu bu­džet­skog po­slo­va­nja Glav­nog gra­da. Uvje­re­ni smo da će Dr­žav­na re­vi­zor­ska in­sti­tu­ci­ja na stru­čan, pro­fe­si­o­na­lan i ne­pri­stra­san na­čin utvr­di­ti­ti stvar­no sta­nje tro­še­nja bu­džet­skih sred­sta­va u Pod­go­ri­ci. Objek­tiv­nu sli­ku sta­nja bu­džet­ske po­tro­šnje u Pod­go­ri­ci ne mo­že da utvr­di re­vi­zi­ja za jed­nu bu­džet­sku go­di­nu, jer su ano­ma­li­je i ne­za­ko­ni­to­sti u tro­še­nju bu­džet­skih sred­sta­va u Glav­nom gra­du du­že od jed­ne de­ce­ni­je. Pri to­me, ne­za­ko­ni­te ak­tiv­no­sti u po­slo­va­nju jav­nih pred­u­ze­ća neo­dvo­ji­ve su od ukup­nog po­slo­va­nja jav­nog sek­to­ra u Glav­nom gra­du, a u tim jav­nim pred­u­ze­ći­ma, već go­di­na­ma, ni­je vr­še­na ni­ka­kva eks­ter­na re­vi­zi­ja – sa­op­šti­la je Po­po­vić.
Ona je do­da­la da vje­ru­je da će DRI kon­sta­to­va­ti či­nje­ni­cu da je Za­kon o ko­mu­nal­nim dje­lat­no­sti­ma iz 1995. go­di­ne, na prav­noj sna­zi i da­nas.
-Ukup­na tran­sfor­ma­ci­ja jav­nih pred­u­ze­ća u dru­štva sa ogra­ni­če­nom od­go­vor­no­šću su su­prot­na ovom za­ko­nu ko­ji ure­đu­je or­ga­ni­za­ci­ju funk­ci­je i po­slo­va­nje jav­nih pred­u­ze­ća. Ovu či­nje­ni­cu is­ti­če­mo iz raz­lo­ga što se sva­ke ka­len­dar­ske go­di­ne iz bu­dže­ta Glav­nog gra­da iz­dva­ja­ju zna­čaj­na sred­stva za rad DOO i po­red či­nje­ni­ce da su or­ga­ni­zo­va­na na ne­za­ko­nit na­čin, te da je ob­lik fi­nan­si­ra­nja i tro­še­nja tih sred­sta­va ne­sa­gla­san sa za­ko­nom. Od­bor­ni­ci De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re u Skup­šti­ni Glav­nog gra­da uka­zi­va­li su u kon­ti­nu­i­te­tu na broj­ne ne­za­ko­ni­to­sti, a po­seb­no su apo­stro­fi­ra­li či­nje­ni­cu da je Glav­ni grad, od­no­sno gra­do­na­čel­nik do­di­je­lio vi­še od 600 sta­no­va, či­ja ukup­na vri­jed­nost pre­la­zi 30 mi­li­o­na, a da se ne zna iz­vor tih sred­sta­va, jer ni u jed­nom za­vr­šnom ra­ču­nu ta sred­stva ni­su ni pla­ni­ra­na, ni­ti pri­ka­za­na kao po­tro­še­na – na­vo­di Po­po­vić.
Ne­po­zna­ni­ca je već go­di­na­ma ko­li­ki su tro­ško­vi po osno­vu iz­gu­blje­nih sud­skih spo­ro­va, ob­ra­ču­na­tih tro­ško­va i ka­ma­ta, jer to ni­ka­da ni­je utvr­đe­no, čak ni od stra­ne ko­mer­ci­jal­ne re­vi­zi­je, na­vo­di Zden­ka Po­po­vić.
-Taj­na je, ta­ko­đe, iz­nos sred­sta­va ko­ji se is­pla­ću­je Fon­du za obe­šte­će­nje, jer i ta stav­ka ne na­la­zi iz­raz u za­vr­šnom ra­ču­nu bu­dže­ta u du­žem pe­ri­o­du. Po­seb­no is­ti­če­mo da se sred­stva, ko­ja se pre­no­se iz go­di­ne u go­di­nu, pri­ka­zu­ju kao pri­hod u dvi­je ka­len­dar­ske go­di­ne, i to u jed­noj go­di­ni kao osnov­ni pri­hod, a u dru­goj go­di­ni kao pre­ni­je­ta sred­stva iz pret­hod­ne go­di­ne ko­ja se po­no­vo is­ka­zu­ju kao pri­hod, a mo­ra­la bi se pri­ka­za­ti kao po­čet­no sta­nje u te­ku­ćoj bu­džet­skoj go­di­ni – za­klju­či­la je Po­po­vić.
Dr­žav­na re­vi­zor­ska in­sti­tu­ci­ja je naj­vi­ši or­gan kon­tro­le upra­vlja­nja bu­dže­tom i imo­vi­nom dr­ža­ve, je­di­ni­ca lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, fon­do­va, Cen­tral­ne ban­ke Cr­ne Go­re i dru­gih prav­nih li­ca u ko­ji­ma dr­ža­va uče­stvu­je u vla­sni­štvu. Ova in­sti­tu­ci­ja sa­mo­sta­lo od­lu­ču­je o su­bjek­ti­ma re­vi­zi­je, pred­me­tu, obi­mu i vr­sti re­vi­zi­je. DRI kon­tro­li­še pra­vil­nost (za­ko­ni­tost), eko­no­mič­nost, efek­tiv­nost i efi­ka­snost tro­še­nja bu­džet­skih sred­sta­va i upra­vlja­nja imo­vi­nom.
N.S

Uka­zi­va­no na manj­ka­vo­sti

Za­vr­šni ra­čun bu­dže­ta Glav­nog gra­da za 2014. go­di­nu iz­no­sio je 52.073.561,29. Ukup­ni pri­mi­ci na kra­ju go­di­ne bi­li su 52.073.561,29 eura, iz­da­ci 46.864.258,31 eura, da bi u na­red­noj go­di­ni pre­ni­je­li 5.209.302,98 eura. Zden­ka Po­po­vić je uka­zi­va­la da su pa­le tak­se, na­kna­de i pri­hod od pro­da­je imo­vi­ne, da u za­vr­šnom ra­ču­nu ni­gdje ni­je na­zna­če­no ko­li­ka je vri­jed­nost sud­skih spo­ro­va ko­je Glav­ni grad vo­di pro­tiv fi­zič­kih i prav­nih li­ca, ko­li­ki je dug pre­ma Fon­du za obe­šte­će­nje i dru­go.

(Dan)

2 komentara

  1. After study a handful of the blog articles on your own website now, i genuinely as if your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Pls take a look at my web site at the same time and tell me what you think.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com