KONAČNO: Crnogorski genije dobio SPONZORA! - Volim Podgoricu

KONAČNO: Crnogorski genije dobio SPONZORA!

Predstavnici Hipotekarne banke potpisali su danas ugovor o podršci sa Institutom za fiziku, astrofiziku i kosmologiju sa Cetinja. Ugovor su danas u prostorijama banke potpisali osnivač Instituta Dragan Hajduković i glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović.

Iz banke su podsjetili da je čuveni crnogorski naučnik, čija teorija o bipolarnosti gravitacije izaziva veliku pažnju naučne javnosti u svijetu i kojeg mnogi vide kao budućeg dobitnika Nobelove nagrade, osnovao je Institut na Cetinju kako bi mladim naučnicima iz Crne Gore omogućio rad na istraživanjima i naučnim projektima iz oblasti fizike, kosmologije i astrofizike, ali i u cilju edukacije i popularizacije nauke.

“Hipotekarna banka, koja strateški ulaže i pomaže društvenoodgovorne projekte, prepoznala je vrijednost koju profesor Hajduković osnivanjem Instituta donosi Crnoj Gori i odlučila je da dugoročno pomaže njegov rad”, navodi se u saopštenju.

Zaimović je  istakao da Hipotekarna banka nastavlja da doprinosi razvoju crnogorskog društva i da je društvena odgovornost važan dio njenog poslovanja.

.

“Vizija i posvećenost profesora Hajdukovića edukaciji i pomoći mladim naučnicima istraživačima iz Crne Gore zaslužuje podršku cijelog društva. Naša podrška radu njegovog Instituta je, prije svega, pomoć mladim ljudima koji žele da se bave naukom, ali istovremeno i zahvalnost profesoru Hajdukoviću, kojeg svjetska slava nije opila i koji se s velikom strašću  posvećuje radu s mladim naučnicima u Crnoj Gori. Ovo je za Hipotekarnu banku nastavak strateški planiranih aktivnosti u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, zdravstva i brige o starim licima, kojima pokazujemo posvećenost našim građanima i klijentima”, rekao je Zaimović, istakavši da je Banka, ne računajući sponzorstva, u poslovanje u 2015. godini uložila 100 hiljada eura.

Hajduković je izrazio zadovoljstvo što u Crnoj Gori postoje kompanije koje prepoznaju značaj rada Instituta za fiziku, astrofiziku i kosmologiju i koje su spremne da pomognu njegov rad.

“Vrijedimo onoliko koliko smo spremni da pomognemo društvu iz koga potičemo ili u kojem poslujemo. Uzalud nam svjetska priznanja ili profit, ako mladim ljudima ne pomognemo i ne omogućimo da iskažu i dokažu  svoj potencijal na dobrobit i nauke i svoje sredine. Hvala Hipotekarnoj banci, ne samo na podršci Institutu, već i što predstavlja primjer ostalim kompanijama i institucijama u Crnoj Gori”, istakao je Hajduković.

Inače, BBC je nedavno premijerno prikazao film u kome su predstavili Dragana Hajdukovića. Portal britanskog javnog servisa piše da je, ako se dokaže samo dio Hajdukovićeve teorije, Nobelova nagrada skoro pa sigurna. Ako se, pak, pokaže da je sasvim bio u pravu, u svijetu fizike dogodiće se trenutno nepojmljive stvari.

Hajduković je kazao da svi oni objašnjavaju postojeće teorije, ali ne nude nove. Kako navodi BBC, teorija o bipolarnosti gravitacije profesora Hajdukovića, ruši „horizont očekivanja“ i nudi, u naučnom smislu, radikalnija rješenja.

„Za sada vjerujemo da je gravitacija samo sila privlačenja. Moguće je i da je gravitacija sila odbijanja, ali ne između materije i materije, nego materije i anti-materije“, kazao je Hajduković za BBC.

Profesor smatra da je u današnjem svijetu medijska pažnja veoma važna i najavljuje da će u drugoj polovini godine biti “neuporedivo veća”. Podsjeća da su se za njegov rad interesovali i “Discovery Channel” i “National Geographic”.

Njegovu teoriju testiraće CERN, a rezultate ćemo znati, najvjerovatnije, 2019. Pomenuti profesor Hangst radiće astronomska mjerenja, a Hajduković nam kaže da se radi o čovjeku koji vjeruje u dobre rezultate.

„Ako Hajduković dokaže da čestice anti-materije mogu da padaju ‘na gore’, ne samo da otvara put dokazu o antigravitaciji na Zemlji, nego, skoro sigurno, osvaja Nobelovu nagradu. Ako se pokaže da je bio u pravu, korišćenje njegovih podataka i dokaza u praktične svrhe moglo bi da proizvede stvari nama trenutno nepojmljive“, riječi su kojima je BBC predstavio naučnika sa Cetinja.

Crna Gora, ipak, nije bila zainteresovana da pomogne svom potencijalno prvom nobelovcu.

„Ostaje velika tuga što Institut za fiziku, astrofiziku i kosmologiju na Cetinju nije uspio da bude dom i lansirna rampa mladih crnogorskih naučnika”, konstatovao je Hajduković nedavno.

Hajduković: Crna Gora je zaslužila da bude bolja država

Hajduković: U današnjoj Crnoj Gori kazna je biti intelektualac

Dr Hajdukovića priznaje svijet, a u Crnoj Gori mu ne daju da se kandiduje za Trinaestojulsku nagradu

 

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com