Prva žrtva Panamskih papira: Premijer Islanda podnio ostavku - Volim Podgoricu

Prva žrtva Panamskih papira: Premijer Islanda podnio ostavku

Premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson ponudio je danas svoju ostavku zbog krize izazvane takozvanim “Panama papers” (Panamski papiri), javili su danas lokalni mediji.

Gunlaugson je prethodno zatražio od predsjednika države Olafa Ragnara Grimsona dozvolu da raspusti parlament, ali je predsjednik, koji je skratio posjetu SAD i vratio se u Rejkjavik, izjavio u televizijskom obraćanju da prvo želi da čuje mišljenje mlađeg člana koalicije.

Gunlaugson, lider Progresivne stranke, bio je izložen pozivima da podnese ostavku povodom navoda da je imao of-šor kompaniju vrijednu milion dolara, koji su se pojavili u finansijskim dokumentima nazvanim “Panamski papiri”, a koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Nešto prije povratka predsjednika u zemlju, hiljade demonstranata su tražile da premijer ode, bacajući jaja i jogurt na zgradu parlamenta.

Pored Gunlaugsona, Panama papers navode i ime ministra finansija Bjarnija Benediktsona lidera Nezavisne stranke, mlađeg partnera u koaliciji, koji je takođe skratio boravak u Floridi kako bi se vratio u zemlju. Prema spisima, 41-godišnji Gunlaugson i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su of-šor kopaniju Vintris Ink. na Djevičanskim ostrvima u decembru 2007. godine. On je krajem 2009. godine prodao svoj udio od 50 odsto supruzi za simboličnu sumu od jednog dolara.

Takođe mu se zamjera što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udio u vlasništvu holdinga.

Skandal sa Panamskim papirima izazvao brojne demantije svjetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nijesu radili ništa loše. Neke od najpoznatijih ličnosti obuhvaćenih skandalom kažu da imaju nefer tretman u trenutku kada niz vlada pokreće istragu o utaji poreza i drugim malverzacijama na osnovu Panamskih papira.

Panamski papiri pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme Mosak Fonseka, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih. Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. godine sve do decembra prošle godine pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Do dokumenata kompanije Mosak Fonseka prvo je došao njemački dnevnik Zidojče cajtung koji ga je podijelio da medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je poslije istrage objavio prve nalaze u nedelju. Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

(Cdm)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com