DANAS SU BLAGOVIJESTI: Jeste li već URADILI ove stvari i PRIZVALI SREĆU I OBILJE?! - Volim Podgoricu

DANAS SU BLAGOVIJESTI: Jeste li već URADILI ove stvari i PRIZVALI SREĆU I OBILJE?!

Blagovesti znače radosno saznanje. Arhangel Gavrilo je poslat da donese radosne vijesti presvetoj bogorodici Mariji. Dao joj je bijeli krin i objavio da je ona izabrana da bude ta koja će donijeti na svijet Gospoda. Od tada je ovaj cvijet u istoriji crkve simbolizovao ljubav, čistotu i nevinost.

Uz vatru se veselilo i muško i žensko, a ponegdje, uz mlade, i stariji. Bilo je uobičajeno da se vatra na ranilu ili bukari preskače. Vladalo je vjerovanje da će, ko preskoči ovu vatru biti zaštićen od ujeda zmije.

Zbog vjerovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovijesti se nisu spominjale zmije. Uoči Blagovijesti, djeca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje i tora i vikala: “Bjež’te zmije i gušteri, bež’te zmije i gušteri!”

Vjerovalo se i da se na Blagovijesti žene ne češljaju, kao i da ne valja na taj dan praviti nove opanke.

Dobro je na ovaj dan umiti se u rijeci ili potoku, a Blagovijesti naročito slave žene. One koje žele porod odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovijestima i mole se Bogorodici.

Od tog dana počinje sjetva jarih žita i tada se iznosi sjeme na sunce. Voćari smatraju Blagovijesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com