Ko krije napadače na Tufika Softića - Volim Podgoricu

Ko krije napadače na Tufika Softića

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić provjerava da li je neko od tužilaca, policajaca ili istražnih sudija zloupotrijebio službeni položaj tokom osmogodišnje bezuspješne istrage napada na novinara Tufika Softića, koja je završena bez rezultata i sa puno sumnji.

Istragu batinanja Softića palicama ispred njegove kuće 2007. okončao je jesenas zbog nedostatka dokaza viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović.

Nakon interesovanja Akcije za ljudska prava i Radne grupe Komisije za istraživanje napada na novinare, VDT Ivica Stanković je predmet proslijedio Katniću da vidi šta je i na koji način rađeno u njemu. Odnosno, da li osim neznanja, nemara i neažurnosti ima i loše namjere usmjeravanja istrage u pogrešnom pravcu.

Osim Rifata Hadrovića, u Softićevom predmetu su bili angažovani njegova zamjenica Nada Bugarin, osnovna tužiteljka u Beranama Gorica Golubović i nekoliko njenih zamjenika, među kojima i Vladan Đalović.

Prema pouzdanim informacijama, Đalović je odbio zahtjev beranske policije za tajnim nadzorom nad Draškom Vukovićem, članom kriminalnog klana Šarić, sa obrazloženjem da je Vuković „u Srbiji zaštićeni svjedok u predmetu Šarić“.

U Zakoniku o krivičnom postupku, po kome tužioci rade, ne postoji odredba koja to propisuje.

U Upravi policije načelnik kriminalistike bio je Milan Tomić, rukovodilac PJ Berane Novo Veljić, Miodrag Božović, Veselin Krgović, Mićo Furtula…

Istragom su nakon napada najprije rukovodile istražne sudije, ali je promjenom Zakona o krivičnom postupku to prešlo u nadležnost tužilaca. Sudija za istragu je 1. novembra 2007, kada je Softić napadnut, bio Dragan Dašić, tadašnji i današnji predsjednik Osnovnog suda u Beranama. On nakon napada nije ni izašao na lice mjesta, pa tako ni izdao upute policiji za postupanje.

I dalje mora sa pratnjom, još mu je ugrožena bezbjednost

U beranskom tužilaštvu u toku je izviđaj u vezi sa postavljanjem eksploziva u dvorištu Sofićeve kuće 2013. godine, u kome takođe nema osumnjičenih.

Na predlog Komisije za istraživanje napada na novinare i imovinu medija, Softić ima policijsko obezbjeđenje od 2014. godine. Njegova bezbjednosna procjena rađena je ponovo krajem prošle godine, pa su ANB i MUP procijenili da Softić i dalje treba da ima policijsku pratnju.

O loše vođenoj istrazi advokat Dalibor Tomović je pisao VDT-u ali i Ustavnom sudu, kome je krajem prošle godine podnio žalbu zbog povrede ljudskih prava i sloboda, što je posljednji pravni potez u državi prije nego neko podnese tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu.

U ustavnoj žalbi navodi se da je novinaru povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pristup sudu. Takođe i pravo na djelotvoran pravni lijek. Advokat Tomović je naveo da je pretkrivični postupak trajao gotovo sedam godina, da skoro pet godina nijesu preduzimane istražne radnje a naveo je i konkretne propuste tokom postupka.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com