Više nema spreja i zračenja: Evo kakva je procedura glasanja u Tivtu - Volim Podgoricu

Više nema spreja i zračenja: Evo kakva je procedura glasanja u Tivtu

Građani Tivta prvi će proći kroz novu proceduru glasanja na izborima 17. aprila. Na biralištima ih više niko neće prskati sprejevima, niti će ih zračiti lampama već će kroz skeniranje prolaziti samo dokumenta. Onaj ko odbije elektronsku identifikaciju, neće moći da glasa, poručuje za CdM predsjednica OIK Tivat, Jovanka Laličić.

Ona je za CdM objasnila i šta npr. Marka Markovića očekuje kad dođe na biralište.

“Marko Marković koji dođe na biračko mjesto treba da pokaže biometrijsku ličnu kartu ili pasoš. Predsjednik biračkog odbora uzima taj dokument i provlači ga kroz elektronski uređaj za identifikaciju birača. Na ekranu uređaja sa lijeve strane će se pokazati fotografija birača, a na desnoj njegovo ime, prezime, adresa i JMBG“, kaže Laličić.

Aparat će, potom, odštampati potvrdu na kojoj se nalazi ime, prezime, JMBG i redni broj birača koji je istovjetan onome koji se nalazi u odštampanom biračkom spisku.

„Potom, predsjednik biračkog odbora zaokružuje redni broj identifikovanog birača, nakon čega se birač potpisuje, a, onda i glasa“, navodi ona.

Laličić naglašava da potvrdu koju štampa aparat treba da potpišu predsjednik biračkog odbora i član odbora iz suprotne političke opcije. Ta potvrda se čuva zajedno sa kontrolnim kuponima koji se odrezuju sa glasačkog listića. Broj potvrda koji izlaze iz elektronskog uređaja mora da bude identičan broju kontrolnih kupona, glasačkih listića, broju zaokruženih imena u elektronskom spisku i broju upotrijebljenih glasačkih listića.

„Ukoliko se ta četiri broja ne slažu, to znači da glasanje nije obavljeno kako treba i može biti razlog za poništenje glasanja“, objašnjava Laličić.

„Onaj birač koji odbije elektronsku identifikaciju, neće moći da glasa“, jasna je ona.

Laličić ističe i da nije moguće da aparat ne prepozna Marka Markovića ukoliko je on upisan u birački spisak.

„Svaki uređaj biće pohranjen podacima za biračko mjesto na kom se nalazi. MUP će od danas ljudima da šalje pisano obavještenje o biračkim mjestima na kojima su upisani. Svaki građanin će znati gdje glasa. Ukoliko građanin ima biometrijska dokumenta, nemoguće je da se on ne nađe u spisku za to biračko mjesto. Međutim, ukoliko nastane problem, treba da ga riješi MUP. Oni će, vjerovatno, tog dana uspostaviti dežurstvo, što nije u nadležnosti opštinske izborne komisije. Svaki građanin mora da ispuni svoju obavezu i provjeri gdje je upisan“ , kaže ona.

Laličić kaže i da su spremni za nestanak struje. OIK je za svih 19 biračkih mjesta spremio agregate.

„To znači da u roku od pola sata možemo uspostaviti normalno glasanje, kao da se ništa nije desilo. Takođe, pravila su predvidjela i da, u slučaju nestanka struje, birački odbor može da odluči da se nastavi glasanje po sistemu vizuelne identifikacije. Nema sprejeva, nema čitača, ali birački odbor može da izvrši uvid u dokumenta da bi se uvjerio da je riječ o tom glasaču, da ga pronađe u elektronskom spisku i da mu omogući glasanje“, zaključila je ona.

1 komentar

  1. I’m happy with exactly how you have dealth with this subject matter in such a exact method. I discovered your web-site although searching by means of Google and I’ll need to admit that I’ve subscribed to it already.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com