Znate li da je samo JEDAN POSLANIK prošle godine koštao crnogorske građane 75.000 eura!? - Volim Podgoricu

Znate li da je samo JEDAN POSLANIK prošle godine koštao crnogorske građane 75.000 eura!?

Centar za građansko obrazovanje reagovao je povodom izjave poslanika Demokratske partije socijalista Zorana Jelića u Skupštini Crne Gore, a u vezi sa podacima iz analize ove nevladine organizacije,  na bazi javno dostupnh informacija, da prosječan godišnji iznos sredstava koji građani izdvajaju za jednog poslanika iznosi 64.556, 04 eura.

-Poslanik Jelić je u pravu kada navodi da ne koštaju svi poslanici jednako državu, odnosno procentualno je taj iznos veći kod partija sa manjim brojem poslanika nego onih sa većim brojem poslanika. Međutim, nije u pravu kada navodi da poslanici koštaju prosječno državu 20, 000 eura.  Naime, ukupan iznos koji se računa kao ulaganje u jednog poslanika/cu uključuje raspodjelu sredstava političkim partijama na ime broja poslanika/ca, zatim platu samog poslanika/ca, kao i troškove stručnog osoblja. Kada se to sve sračuna dolazimo do prosječne cifre od 64.556, 04 eura za 2014, što je CGO objavio ranije, navodi se u reagovanju.

Iz CGO napominju da je ova NVO u svom istraživanju obrađivala period 2013. – 2015, a za prosječnu cifru je uzela srednju godinu, uz napomenu da ta cifra za 2015. iznosi i više odnosno čak 74.908,70 eura.

-Upravo je juče Agencija za sprečavanje korupcije iznijela svoj proračun koji ide u prilog navodima CGO-a, pri čemu je, naravno, Agencija imala pristup i podacima do kojih CGO nije u trenutku rada na studiji mogao doći.

Konačno, suština je da je procenat izdvajanja iz budžeta Crne Gore za političke partije veći od onih u regionu ili zemljama EU. U tom cilju, CGO pozdravlja prijedlog Generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Siniše Stankovića da se zvanično precizno izračuna koliko pojedinačno svaki poslanik/ca košta budžet Crne Gore što bi dalje otvorilo prostor za analizu rada i učinka poslanika/ca u odnosu izdvojena sredstva za njihov rad i dalo vjerniju sliku građanima i građankama Crne Gore o radu i rezultatima rada naših zastupnika – navode iz CGO.

 

1 komentar

  1. Ha ha… I was just surfing around and took a glimpse at these reviews. I can’t believe there’s still this much fascination. Thanks for crafting articles about this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com